El concert solidari amb Ucraïna Música per la pau ha aplegat unes 1.400 persones al Palau de la Música. Una iniciativa del director d’orquestra barceloní Melani Mestre, organitzada per l’associació cultural Djerelo i el Consolat General d’Ucraïna. Melani Mestre ha conduït una gran orquestra integrada per músics de la Jove Orquestra Filharmònica de Catalunya, l’Orquestra de Cambra Catalana i l’Orquestra Filharmònica Ibèrica, i un cor de més de 120 cantaires (del Cor de cambra Dyapason i d’un cor participatiu vingut de tot el territori). Han cantat també, com a solistes, Natasha Tupin, Nadia Ruseva, Patrick Tapiol i Lluís Vergés.

El repertori estava centrat en Mozart, amb el seu Rèquiem precedit del ‘Laudate Dominum’. “El Rèquiem té molt a veure amb Ucraïna perquè el fill de Mozart el va estrenar el 1839 a la Catedral de Sant Jordi de Lviv”, afirma Melani Mestre. El director ho va ser durant anys de la simfònica d’aquella ciutat, on va conèixer la seva dona, qui ha oficiat com a concertino. “Ucraïna és ara escenari de fets terribles, però és un gran país, amb una cultura mil·lenària, que jo estic orgullós de dur al cor”, comenta Mestre.

Un minut de silenci per les víctimes

Melani Mestre no ha volgut començar el Rèquiem sense demanar a la sala un emotiu minut de silenci per les víctimes de la guerra. Abans del concert, que ha acabat amb l’himne d’Ucraïna, el cònsol ha llegit unes paraules d’agraïment. Entre els assistents hi havia també cònsols d’altres països, a més de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i la d’Acció Exterior, Victòria Alsina. L’associació Djerelo canalitzarà l’import de la recaptació per ajudar refugiats i ucraïnesos que encara són al seu país.