Els museus de la ciutat no aixequen cap després del confinament. La majoria intenten sobreviure sense visitants ni turistes que viatgin a la ciutat, però és força complicat atreure un públic tan concret. Ara bé, hi ha museus privats com el CosmoCaixa que sí han pogut recuperar un percentatge de públic, concretament el 30 % de visitants. En una entrevista al programa ‘reset’, el director del CosmoCaixa, Valentí Farràs, afirma que “estem focalitzats a un públic local de la ciutat”, fet que ha permès tenir un resultat superior a la resta de museus.

Del “toca-toca” al “mira i escolta”

Com molts equipaments de la ciutat, els museus s’han hagut de reinventar amb el coronavirus. En el cas del CosmoCaixa, han optat per les tecnologies i les visites virtuals, però també han reforçat el personal a través de la figura del mediador. Es tracta de treballadors que estan a la sala per resoldre dubtes i guiar els visitants durant l’exposició. Abans del confinament, les activitats estaven orientades “a tocar” i sentir els objectes, però ara prioritzen “mirar i escoltar” a través dels vídeos i els continguts audiovisuals que ofereix l’exposició.

reobertura cosmocaixa

“Recuperar la funció social”

A l’entrevista del programa també hi ha participat el professor d’Antropologia i Museologia de la UB, Xavier Roigé, qui ha destacat que els museus han de “recuperar la funció social”, ja que considera que sempre se’ls ha associat a l'”elitisme” i no tant com un espai pròxim a la ciutadania. Per tant, creu que ara és un bon moment per recuperar la confiança i mostrar que els museus són un espai per gaudir mentre s’aprèn.