Aquestes eren les vistes que veia Picasso, en els primers anys del segle XX, des del seu estudi en ple barri Xino. Unes imatges que ja tenien el filtre de l'època blava. El pintor malagueny va abandonar la policromia per adoptar un estil més fosc, en sintonia amb els temes pels quals es començava a interessar, la part més marginal de la societat. Un canvi que comença a París però que es consolida a Barcelona. MALÉN GUAL, conservadora del Museu Picasso "Els personatges que poblaran els seus quadres són els seus veïns, els personatges que estan al barri Xinès. I aquesta és una d'aquestes dones que Picasso tenia a prop del seu entorn i on ell vivia. L'època blava passa de 1901 a 1904 entre París i Barcelona però si mirem el número de mesos que passa a cadascuna de les dues ciutats, guanya Barcelona per golejada". Gràcies a la col·laboració amb el museu japonès de Nagoya es pot veure des d'avui l'obra 'Dona amb xal blau'. Un nou quadre que s'han trobat, per exemple, aquest grup de professors d'una escola que aquest any estudiaran l'obra de Picasso. I també l'han vist els turistes, que són el gran gruix de visitants del Museu en aquesta època. "Vaig estudiar art a l'institut i a la universitat i, per mi, veure totes aquestes pintures és molt especial." La 'Dona amb xal blau' es podrà veure fins al 14 de desembre.

Pablo Picasso va pintar ‘Dona amb xal blau’ a Barcelona entre gener i octubre de 1902. Ara, 113 anys més tard, torna per estar exposat al costat d’altres obres de la mateixa època blava del pintor, un període que confirma el canvi estilístic iniciat per l’artista uns mesos abans a París. El pintor malagueny va abandonar la policromia per adoptar un estil més fosc, en sintonia amb els temes pels quals es començava a interessar, la part més marginal de la societat. Un canvi que comença a França però que es consolida a Barcelona, en concret al barri xinès on s’hi va establir.

Segons ha explicat la conservadora del museu, Malen Gual, durant aquesta època el pintor va retratar diverses veïnes del barri i va suposar un punt d’inflexió en la seva carrera artística.

El quadre s’exhibirà per primera vegada a Espanya a partir d’aquest dimarts fins al 14 de desembre, cedit per un museu japonès, l’Aichi Prefectural Museum of Art de Nagoya.

L’oli, de 60,3 per 52,4 cm sempre va formar part de la col·lecció personal de Picasso, i va ser una de les peces escollides en la primera exposició de Picasso en un museu, el 1932. A canvi de la cessió temporal d’aquesta obra, el Museu Picasso cedirà al Japó tres obres per a l’exposició ‘Secrets of a genius’.