Les portes de la sala 4 de La Caldera es van obrir ahir poc després de les 19.30 h. Feia pocs minuts que gent del món del cinema es reunia a l’entrada esperant ser rebuts per les organitzadores de Directed by Women BCN. Són les integrants de la productora Liberula Verde Films: Rebeca Sánchez, Lucía Valverde, Georgina Oliva i María González, que feia hores que preparaven l’espai per projectar-hi les 12 pel·lícules que finalment formen part de la programació de Directed by Women BCN, entre curtmetratges i llargmetratges.

Van rebre més de 350 propostes, entre les quals van triar diversos criteris: “Una narrativa complexa, un guió ben estructurat, una història atractiva i una selecció de diferents gèneres i tècniques”, explica la Rebeca Sánchez. Segons la cineasta, “moltes vegades la gent es pensa que les directores només fan la seva visió d’autora, de com es tracta la dona a la societat, i no és així. Les dones també dirigeixen pel·lícules de por, de ciència-ficció, i nosaltres volíem que fos una selecció per a tots els públics”.

Més de 25 persones, entre petits i grans, van assistir ahir a la tarda a aquesta jornada. L’entrada té un preu simbòlic d’un euro i mig per pagar despeses de la instal·lació, però inclou la beguda. Entre els espectadors hi havia algunes de les directores dels curtmetratges projectats, com Irene Iborra, Belén Funes, Patricia M. Félix i Mireia Juárez, que van presentar els seus projectes.

Amb els llums ja apagats apareixia a la pantalla ‘Ahora no’. El curtmetratge d’Eli Ballesteros i Kate Campbell donava el tret de sortida, ara sí, a una hora i mitja de projeccions. La vetllada va acabar amb una xerrada i música en directe. Aquest diumenge, segon i últim dia de la programació s’hi projectarà una hora de curtmetratges i una hora de documental.

L’objectiu de les jornades Directed by Women és fer visible i promocionar el cinema dirigit per dones i fomentar l’equitat a la indústria cinematogràfica. Sánchez diu que això “no té a veure amb ser feminista o sexista. A vegades hi ha certs tabús o aspectes de com dirigeix o treballa una dona i nosaltres simplement volíem treure aquests perjudicis“.

Directed by Women és un moviment internacional que neix a principis d’aquest any amb una professora de cinema de la Universitat d’Indiana, als Estats Units. Segons la Rebeca, sorgeix arran de la reflexió “sobre que les dones no tenen representació realment al cinema, ni als festivals. No se’ls dóna gaire importància”. Per contra, aquesta setmana, a ciutats d’arreu del món (sobretot dels Estats Units i el Regne Unit) s’hi han fet activitats i jornades com aquesta, destinades a donar visibilitat al cinema fet per dones. A l’Estat espanyol, només n’hi ha hagut a Barcelona i a Madrid.

En aquesta primera edició, a Barcelona i Madrid només s’han projectat pel·lícules dirigides per dones residents a l’Estat espanyol. De cara a l’any vinent, les organitzadores preveuen incorporar-hi una secció internacional, ja que enguany han tingut moltes propostes de pel·lícules estrangeres per projectar.