Fotografia de família dels lectors de Miquel Esteve que avui l'acompanyen a descobrir els racons barcelonins de la novel·la 'La fi dels secrets'. És un dels itineraris programats dins la 33a Setmana del Llibre en Català que conviden a mirar la ciutat amb ulls literaris. MIQUEL ESTEVE, escriptor "Molta gent que ha passat per certs llocs i per certs indrets i que no sap en concret que representen, doncs és una forma d'explicar-ho." La Setmana aplega més d'un centenar de llibreters, editors i professionals del sector que confien que aquest any les vendes de títols en català superin els 270.000 euros de facturació de l'any passat. SERGIO BASSA, llibreter i impulsor del Llibre Ebrenc "Una miqueta de vendes, una miqueta de visibilitat i donar a conèixer la denominació d'origen literària per dir-ho d'alguna manera, que hem engegat amb el llibre ebrenc." Entre la cinquantena d'expositors hi trobem llibreries i editorials especialitzades, moltes en literatura infantil i juvenil i llibres de text. Aquests últims suposen la principal font de negoci del sector. Tot i així els organitzadors ens diuen que la gent jove és aquella que costa més atreure a la setmana i per això ja han posat en marxa algunes iniciatives. MONTSE AYATS, directora de la Setmana del Llibre en Català "Hem fet un acord amb Primavera Sound, amb Sónar sortegem uns abonaments, fem lectures en veu alta que les fan els joves..." El programa d'activitats de la Setmana es complementa amb taules rodones, signatures de llibres i tallers pensats per a les famílies que volen iniciar o potenciar l'hàbit de llegir per plaer. ORIOL CLOSES "No tenim masses hàbits i per això els volem intentar introduir una miqueta més, i amb els nens podem passejar i mirar llibres." MONTSERRAT SAGRISTAN "Conjuntes el plaer de la lectura, el passeig, la ciutat i la catedral, que més vols?"

La Setmana del Llibre en Català va arrencar ahir a la tarda amb bon peu, tot i la pluja que hi va caure. Els estands plens de llibres dels 127 expositors (un 21 % més que l’any passat) són objecte de les mirades de tots els vianants, però les 280 activitats programades (50 més) són també clau per atreure-hi visitants.

La caseta d’informació és el punt de trobada dels itineraris literaris, una de les activitats programades que ha començat aquest dissabte. Des de primera hora del matí, els lectors s’han anat concentrant en aquest espai per trobar-se, a l’hora marcada, amb els autors dels seus llibres preferits i fer una passejada pels racons de la ciutat que protagonitzen els seus llibres.

L’escriptor Iñaki Núñez ha estat el primer a estrenar-se enguany amb ‘Excursions per la història de Collserola: bellesa i interès històric’. De seguida ha estat el torn de Miquel Esteve, que amb ‘La fi dels secrets’ s’ha endut els seus lectors davant la catedral gòtica de la ciutat. “Més enllà de conèixer els escenaris literaris, és descobrir què representen”, comenta. El gerent i propietari de la llibreria Bassa, Sergio Bassa, hi afegeix que “les rutes literàries són una manera de conèixer el patrimoni de la ciutat i també donar valor afegit a la novel·la”.

Paral·lelament, a diverses places instal·lades a la mateixa avinguda, com la de les Biblioteques o la del Llibre, els més petits han trobat el seu espai per divertir-se. L’espectacle familiar ‘El jardí de música i cristall’ o activitats de muntatge d’àlbums o “scrapbooking”, com  Pinta, dissenya i personalitza els clàssics, s’han omplert de seguida de joves. Aquesta tarda hi ha altres tallers i rondallaires.

Una altra manera de captar lectors són les signatures de llibres, els recitals, les lectures, els debats i fins i tot els petits concerts, com el d’aquest vespre a la plaça de la Paraula: Les paraules cantades de Gerard Vergés.

Enguany la fira promou una iniciativa solidària amb Creu Roja. Els visitants que hi vulguin col·laborar han de comprar un llibre i l’expositor en regala un altre. D’aquesta manera, Creu Roja disposa de dos llibres per regalar a les persones socialment excloses que atenen.

La fira enguany serveix també perquè les editorials avancin propostes noves i s’hi facin les primeres presentacions, com ‘Quin sentit té, tot plegat?’, d’Alexander Fidora, o ‘La maledicció dels Palmisano’, a càrrec d’Eva Piquer i l’autor, Rafel Nadal, que tindran lloc aquesta tarda.

La presidenta de la Setmana del Llibre en Català, Montse Ayats, ha explicat que tenen la “voluntat d’ampliar el públic sobretot entre els joves” que és el col·lectiu més fluix. Per això, enguany han fet un acord amb el Primavera Sound i el Sónar que els permet sortejar-ne abonaments entre els visitants. També es fan lectures en veu alta per als joves i trobades de bloguers.

L’objectiu de la Setmana del Llibre en Català, que durarà fins al 13 de setembre, consisteix -segons la seva presidenta- a “explicar als visitants la gran oferta en català i també per fomentar la lectura i crear nous lectors”.