El Festival de cultura brasilera s’ha traslladat aquest any al Parc del Fòrum, un emplaçament amb el que l’organització volia atraure més públic. I ho ha aconseguit. Les previsions s’han superat i hi han assistit 1.000 persones més que en l’última edició.

Com explica un dels organitzadors, Cristiano Andrade, la iniciativa va néixer com una trobada de la comunitat brasilera per celebrar el dia de la independència del país, que es commemora el set de setembre. L’esdeveniment, però, s’ha fet gran i ara assegura que la seva missió és “ensenyar una mica de la diversitat cultural” que tenen i “portar-la a Barcelona”.

Les activitats infantils han donat el tret de sortida a la jornada, amb tallers de figuretes, de pintura de cares, jocs tradicionals i una sessió de contes en la que els més petits han pogut conèixer la història del país.

El grup barceloní de l’Associació de Capoeira Cordao de Ouro ha estat el primer a actuar, mostrant les seves habilitats en aquesta disciplina tradicional marcada per l’agilitat i l’expressivitat. També hi ha hagut espai per a gèneres més moderns, com la batala, nascuda a França com a eina per traslladar a Europa les sonoritats de Salvador de Bahía. D’aquí també sorgeix l’esperit de Yorubaia, banda barcelonina de fusió que treballa amb la samba, el reggae o l’axé.

Com diu Andrade,”quan la gent pensa en la música, pensa en la samba” però “el Brasil és un continent, és enorme” i per això el festival aposta per oferir un ampli ventall musical. Hi han tingut cabuda gèneres com el rap, amb l’actuació d’Emicida, el forró amb Verlando Gomes i la banda Flor Serena o la samba-rock d’Aleh.

Els últims en actuar han estat Carrossel de Emoçoes, grup nascut en una carrossa de carnaval de Rio de Janeiro i que actualitza els funk dels anys 90 amb temes com ‘Corrida Maluca’, que ha estat un èxit aquest any.

La gastronomia ha estat un altre dels punts forts del festival. Nou restaurants de cuina brasilera de la ciutat han acostat als visitants les especialitats culinàries del país sud-americà com la coxinha, el xurrasco o la popular feijoada. També s’hi han pogut degustar menjars tradicionals com el pastel de feria o d’altres de més exòtics com l’acarajé, també conegut com l’hamburguesa de Baiano.

Durant tot el dia, a més, Rim Chiaradia ha elaborat una gran pintura de vuit metres de llarg. L’artista urbà fa més de 20 anys que treballa sobre els murs i és conegut per les seves obres de gran format centrades en la relació entre l’ésser humà i el medi ambient, en les que apel·la a l’espectador i proposa estratègies de canvi.

La jornada d’aquest diumenge es complementa amb la Mostra de Cinema Dia del Brasil que, per segon any consecutiu, presenta una selecció de films brasilers als Cinemes Girona entre el 10 i el 13 de setembre.