Xavier Benguerel Godó, fill de l’escriptor Xavier Benguerel i Llobet, és un dels compositors catalans més rellevants de la segona meitat del s. XX. Als 19 anys es va exiliar a Santiago de Xile i no va ser fins al 1954 que va tornar a la seva ciutat natal, Barcelona. Va estudiar amb el mestre Cristòfor Taltabull i se’l considera un renovador dels diversos gèneres musicals que va cultivar. De fet, en l’acte d’homenatge pel seu 80è aniversari, el compositor va explicar a betevé per què no feia peces convencionals: “No he volgut ser mai un músic rutinari. El còmode és refugiar-se, fer música que tothom pugui entendre. Vaig fugir de tot això.” En la seva discografia consten tant peces íntimes per a un sol instrument, com cantates, òperes, música de cambra i obres simfòniques.

La peça que el va donar a conèixer al públic va ser l’oratori ‘Llibre vermell’, que es va estrenar al Gran Teatre del Liceu el 1988 i estava inspirat en el Llibre Vermell de Montserrat. També va fer un gran pas en la seva carrera amb l’òpera ‘Spleen’, que va presentar el 1984 al Teatre Condal i que l’any següent va viatjar fins a Frankfurt. La seva última obra va ser ‘Jo, Dalí’, estrenada el 2011.

En reconeixement a la seva extensa discografia i la seva carrera d’èxit, el 2014, la Generalitat de Catalunya li va atorgar la Creu de Sant Jordi. El compositor ha mort als 86 anys i la cerimònia de comiat tindrà lloc dissabte al Tanatori Sancho de Ávila.