El sector cultural ha convocat diverses mobilitzacions en les últimes setmanes per reclamar una obertura dels teatres, cinemes i altres equipaments que van abaixar la persiana per complir amb les mesures sanitàries decretades pel govern. La Generalitat ha anunciat una injecció de 17,2 milions d’euros per a la cultura, però el sector es mostra desconfiat en què aquesta xifra pugui compensar tota aquella gent que no ha pogut cobrar des de l’inici de la pandèmia, al mes de març. El periodista especialitzat en cultura Andreu Rami presenta al programa ‘reset’ diversos testimonis que expliquen en primera persona com els afecten les noves mesures decretades pel govern.
L’Adrià Aubert és membre de la companyia Pirates Teatre i gestor de la companyia Maldà. L’actor explica que és comprensible que el sector es mobilitzi al carrer perquè “molta gent viu d’estalvis i la promesa d’ajudes no els serveixen de res”. La cultura pateix les conseqüències de la crisi des de l’inici de la pandèmia i molts companys “encara han de cobrar l’ERTO”. D’altra banda, afirma que la seva professió és “molt intermitent” i en un context de crisi encara els perjudica més.
Bars convertits en museus
El tancament d’espais culturals ha forçat l’enginy de molts artistes per reconvertir els seus projectes. El tancament de bars i restaurants és una de les mesures establertes per frenar els contagis de coronavirus. Al barri de Gràcia el bar i viver cultural La Muriel, impulsat per l’actor Pau Roca, s’ha transformat en un museu per seguir oberts. La proposta engegarà amb les exposicions d’Anna Cornudella i Pol Miquel.
D’altra banda, l’associació Coincidències va impulsar l’any 2013 el festival Terrats en Cultura, una proposta que es porta a terme en diverses terrasses de la ciutat. L’entitat ha decidit acollir els espectacles que s’han vist ajornats per la crisi sanitària. La solidaritat en el món de la cultura no s’atura tot i la pandèmia. En aquest vídeo pots recuperar la secció completa.