El confinament derivat de la crisi sanitària ha dificultat la relació entre pares i fills. L’entitat especialitzada en adolescents i famílies, Amalgama7, i la Fundació Portal han elaborat conjuntament un estudi sobre el comportament dels adolescents i les famílies durant la pandèmia. En una entrevista al programa ‘reset’, de betevé, Jordi Royo, director clínic d’Amalgama7 i responsable de l’estudi, explica com ha influït la pandèmia en la relació entre fills i progenitors.

Augment de la violència verbal i física

Un 58, 3 % dels pares reconeix que durant el confinament van augmentar les males contestacions i un 11,9 % confessa que els seus fills els han insultat en alguna ocasió. Un dels punts que destaca l’estudi és que “135.000 joves que abans no insultava ho han fet durant el confinament”. Davant la possibilitat d’un segon confinament domiciliari, sis de cada 10 progenitors admeten que demanarien ajuda, però un 80 % no sap on hauria de demanar suport.

A l’entrevista també hi ha participat Jaume Funes, psicòleg i educador. L’expert destaca que “la incertesa emocional necessita estar recollida, però no hi ha estructures preparades per això”. Ara bé, també admet que els adolescents han estat molt qüestionats durant la pandèmia i caldria una escolta activa per reconèixer les necessitats d’aquest col·lectiu.

D’altra banda, cal tenir present que els adolescents “ho han passat molt malament durant el confinament”. El fet d’estar tancats a casa, la manca de socialització o la dificultat de pensar en un futur també els afecta psicològicament. “La covid ha incidit menys en els adolescents, però en canvi les restriccions imposades els afecten directament”. El col·lectiu també està en el punt de mira perquè se’ls atribueixen festes, “botellons” i altres celebracions il·legals. Els dos experts creuen que les multes que se’ls imposa no són la millor solució per resoldre el conflicte. “Les multes no les pagaran ells, sinó que ho faran els pares”. En lloc de penalitzar-los, els joves haurien de tenir una participació activa “en hospitals, residències o entitats socials”.

Consells a tenir en compte

“Mirar, observar i escoltar” són els consells bàsics per gestionar els conflictes que sorgeixen entre els membres de la família. Segons el psicòleg, la paciència és un factor clau a tenir en compte per resoldre qualsevol desacord entre pares i fills, ja que ells “són així i no canviaran”. En una mateixa línia se situa el responsable de l’estudi. Royo afirma que escoltar i entendre “no vol dir perdre verticalitat”. En canvi, si els pares es col·loquen en un pla horitzontal “com si fossin amics dels fills, perden de vista que el que necessiten els adolescents són pares”.