És la mirada més extensa amb caràcter retrospectiu dels darrers 50 anys de la moda catalana. Una mostra que comença amb vestits de l'any 58 i acaba amb peces de 2008 de dissenyadors actuals com Miriam Ponsa, que tanca la col·lecció. JOSEP CASAMARTINA I PARASSOLS, comissari de la mostra "La data una mica clau del 58 és que Antonio Meneses surt de Santa Eulàlia i es posa pel seu compte ja fent prêt-à-porter, obrint un taller i una boutique petita i anava fent sèries petites però ja és una fita important del prêt-à-porter. Acabar amb 2008 ens feia que el que s'exposa aquí ja no està a cap botiga ni cap rebaixa. Ja és totalment fora de temporada, ja ho podem passar a la història." Totes aquestes peces formen part de la Col·lecció Tèxtil Antoni de Montpalau. Una iniciativa creada el 2004 a Sabadell pel comissari d'aquesta mostra i Anna M. Casanovas. Tots dos es dediquen a recopilar, estudiar i difondre el patrimoni tèxtil de casa nostra gràcies a les donacions. JOSEP CASAMARTINA I PARASSOLS, comissari de la mostra "Jo penso que la moda, tal i com jo la vull tractar que és com un objecte artístic és molt important, encara que la tractem com a moda i prou, és veure les peces. Com són fetes, la textura, les tècniques, els colors. És essencial poder-ho veure. El fet d'anar buscant peça per peça, anar trobant, és molt important i fascinant. La mostra es podrà visitar fins al 30 de març i els vestits es renovaran en dues ocasions, de manera que durant aquests 10 mesos que durarà l'exposició passaran per aquest museu efímer de la moda catalana més de 300 peces.

La fi de la roba feta a mida

L’expressió prêt-à-porter, en la qual se centra l’exposició, designa un sistema de fabricació seriada de peces de vestir per a un públic universal. El mot designa la fi de la roba feta a mida. Un sistema de fabricació que va començar als Estats Units i Alemanya a finals del segle XIX per a la roba de feina i després es va estendre a tot tipus de peces de vestir.

Una col·lecció que no para de créixer

La mostra s’estructura amb el material de la “Col·lecció Tèxtil Antoni de Montpalau”, una iniciativa que té seu a Sabadell i que està en mans del comissari de l’exposició, Josep Casamartina i Parassols, i Anna M. Casanovas. Tota la col·lecció es nodreix bàsicament a través de les donacions que reben de particulars i empreses. L’objectiu del comissari, historiador i crític d’art és recopilar, estudiar i difondre el patrimoni tèxtil i la moda catalana.