Turistes i barcelonins han esperat la Flama a la plaça de Sant Jaume durant tota la tarda. En arribar-hi, Enric Montsant i l’Orquestrina de l’Encant han interpretat ‘Muntanyes del Canigó’. Atletes de Sant Just Desvern han estat els encarregats de encendre el peveter, mentre han començat a caure quatre gotes.

A continuació, Guillem Querol, membre dels Joves d’Òmnium, ha llegit el Missatge de la Flama, aquest any escrit pel capellà i historiador Antoni Pladevall. El text reivindica la Flama com “un poderós agent de catalanitat i de denúncia contra tants botiflers que, més o menys camuflats, ens volen dividir per fer-nos perdre l’esperit i els sentiments que ens mantenen encara com un gran poble”.

La presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, i el tinent d’alcalde de Cultura de l’Ajuntament, Jaume Ciurana, han fet parlaments molt breus sota la pluja. Tots han coincidit a destacar el compromís dels catalans i de la ciutat amb la seva llengua i la seva cultura.

Tot seguit, les diferents entitats de la ciutat i de tota l’àrea metropolitana han començat a pujar al peveter per recollir, com cada any, el foc que ha d’encendre les seves fogueres. Aquesta nit n’hi ha 17 d’autoritzades en diversos punts de la ciutat. L’Eixample, amb quatre focs, és el districte que en tindrà més.

La Flama del Canigó ha arribat aquest migdia al Parc de la Ciutadella amb nens de Corbera de Llobregat. La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha estat l’encarregada d’encendre, amb la flama vinguda des de la muntanya, les torxes que viatgen avui arreu del país per encendre les fogueres.