L’actriu, directora i promotora teatral Mercè Managuerra ha rebut el Premi de Teatre Memorial Margarida Xirgu, el guardó teatral més antic de l’estat espanyol, que es concedeix sempre a una intèrpret femenina. El premi, que li ha estat lliurat a l’Institut del Teatre, l’atorga l’Associació Dramàtica de Barcelona amb el suport de l’Ajuntament de Molins de Rei, l’Institut del Teatre i la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, responsable de formar el jurat.

L’acte de lliurament del 45è Premi de Teatre Memorial Margarida Xirgu ha tingut lloc en ple any de celebració del cinquantenari de la mort de la mítica actriu. El jurat ha destacat Mercè Managuerra el seu paper de Shylock a ‘El mercader de Venècia’, muntatge estrenat al febrer a la sala Versus Glòries. Però el premi reconeix també la seva manera d’entendre la direcció d’actors, i la tasca com a arriscada productora i promotora de projectes. El 2010 va obrir el Teatre Akadèmia, que va gestionar durant set anys, abans d’encetar una nova aventura, el Dau al Sec, teatre al Poble-sec encara no inaugurat oficialment.

L’anell Xirgu

El Premi de Teatre Memorial Margarida Xirgu es va instituir la temporada 1972-73. A partir del 1992 el guardó (una peça de ceràmica) es va substituir per un anell, que cada any realitza un joier diferent. Com que algunes actrius guardonades no el van rebre, s’ha aprofitat aquesta edició de l’Any Margarida Xirgu per lliurar-los-el. L’han recollit actrius com Maria Fernanda d’Ocón (la primera guardonada), Montserrat Carulla, Carme Elías, Carme Sansa, Muntsa Rius o Àngels Gonyalons, entre d’altres. Imma Colomer, l’actriu que va merèixer el premi en la darrera edició, ha estat l’encarregada de lliurar l’anell -creació de la joiera Elisenda Santacreu- a Mercè Managuerra.