El Diari de Barcelona’ tornarà a sortir al carrer. 11 anys després que la històrica capçalera de la ciutat deixés d’editar-se —els darrers anys en format digital— la Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha anunciat aquest dilluns que impulsarà un projecte per recuperar el rotatiu. El projecte veurà la llum la propera primavera, gràcies a l’acord a què han arribat la UPF i l’Ajuntament, propietari de la capçalera des del 1985 i que n’ha cedit l’ús.

Hi participaran d’una manera molt activa els estudiants, principalment del Grau en Periodisme, però també els de Comunicació Audiovisual i els de Publicitat i Relacions Públiques. Segons ha explicat el degà de la Facultat de Comunicació de la UPF, Jordi Balló, “serà un mitjà multicanal per donar veu a la gent jove“. La idea és que el mitjà l’impulsin els estudiants “amb l’acompanyament dels professors”, tot i que ha puntualitzat que “mantindrà la personalitat i el caràcter” dels redactors, els anomenats nadius digitals.

Pels responsables dels estudis de grau de la UPF, aquest projecte suposarà “un enorme altaveu per donar a conèixer noves formes de narrar, nous creadors i noves entitats que no tenen presència als mitjans de comunicació actuals”, asseguren.

A la recerca dels nous lectors

Aquesta filosofia fa que, si els redactors són nadius digitals, els lectors també puguin ser-ho. Així, el cap d’estudis de Periodisme, Carles Pont, destaca que “s’explotaran totes les possibilitats per transmetre la informació a través dels màxims canals possibles”, com el multimèdia, l'”streaming” —televisió en línia i en directe— o les xarxes socials. Pont ha explicat, però, que el ‘Diari de Barcelona’ s’emmarca en el concepte de “la Barcelona global, mirant l’àmbit local amb informació de la ciutat i de Catalunya, però també d’Espanya i el món“.

La redacció, a la UPF

La nova redacció del ‘Diari de Barcelona’ s’ubicarà al campus de Comunicació de la universitat, i segons ha explicat Carles Pont, serà “una redacció integrada” ja que en el projecte s’hi inclouran “els estudis de ràdio i platós de televisió” de la UPF.

Durant el pròxim curs 2019-2020, els alumnes participaran en eel naixement del rotatiu a partir de “la conceptualització del diari” perquè veurà la llum la primavera del 2020.