El llibre ‘Granados. Crónica y desenlace’ és la nova biografia sobre el compositor i pianista barceloní Enric Granados. És el resultat de tres anys d’investigació de Josep Maria Rebés, que es va interessar per la vida del músic quan va començar a tocar les seves peces a l’escola de música que va fundar el mateix Granados. Rebés explica que va anar detectant informacions falses que es publicaven sobre Granados i va decidir escriure un llibre per desmentir les dades errònies i esclarir els dubtes sobre aquesta figura.

Rectifica detalls biogràfics

L’autor ha rectificat detalls biogràfics com la data i el lloc del casament dels seus pares:  fins ara, es deia que va ser a l’Havana el 1852, però Rebés diu que va ser abans i a Espanya; Josep Maria Rebés també ha esclarit que el militar José García-Junceda va ser el primer professor de música de Granados. Unes informacions que ha obtingut a través de fonts primàries, com expedients militars o registres civils.

També explica la història de per què la Sala Granados es troba davant de la casa de Salvador Andreu, ideòleg de la urbanització del Tibidabo, a l’avinguda del mateix nom. Andreu va ser el mecenes de Granados i el 1911 va construir-li un edifici amb una sala de concerts per a 350 persones i diverses sales d’assaig, on el músic feia classes de piano a les tres filles d’Andreu. Una sala que la plataforma Salvem la Sala Granados volia recuperar,  però que els nous propietaris en van enderrocar l’interior l’any passat.

Una mort misteriosa

Un dels misteris que va captivar l’autor del llibre va ser la mort de Granados -als 48 anys- a bord d’un vaixell al canal de la Mànega, en plena Primera Guerra Mundial, quan viatjava de Nova York a Barcelona. Amb la recerca, Rebés ha deduït que el músic havia d’accedir a França de forma urgent per aconseguir els permisos de la seva obra ‘Goyescas’ -que els tenia l’Òpera de París- perquè ja havia signat un contracte per estrenar l’òpera a Buenos Aires. Per això va decidir passar per una zona de guerra en comptes de triar un altre recorregut més segur.

Una mort que, segons l’autor del llibre, el va fer més famós que la seva gran òpera, que es va interpretar per tot el món, ja que va morir al vaixell estatunidenc Sussex i els Estats Units van intervenir seriosament després de l’atac.