Des del 10 de març ja està en marxa l’edició número 69 del Concurs Internacional de Música Maria Canals. Paral·lelament a l’esdeveniment central es fa l’OFF Concurs, en què s’organitzen tot un seguit d’activitats per apropar els pianos a tota la ciutadania, principalment a les universitats i al carrer. La iniciativa que porta per nom El Maria Canals porta cua ha fet, aquest dijous, un pas més en aquest sentit i ha presentat el primer piano solar i sostenible instal·lat de forma permanent a la plaça de Catalunya.
El primer piano solar d’Espanya
El piano que s’ha instal·lat és, segons els organitzadors, “un instrument innovador especialment dissenyat per a espais exteriors i capaç de suportar qualsevol inclemència meteorològica“. L’instrument, que té característiques ben diferents a les d’un piano convencional, quedarà instal·lat de forma permanent al centre de Barcelona, on serà accessible a tota la ciutadania.
El piano és capaç de suportar el sol, la pluja o la neu durant tot l’any. Es tracta del primer instrument d’aquest tipus que existeix a Espanya i, a més dels materials que el permeten estar sempre a la intempèrie, es tracta d’un “smartpiano“, ja que tot i tenir forma de piano de cua es tracta d’un piano electrònic que pot ser gestionat de manera remota. Així, se’n pot regular la intensitat del volum, els horaris en què es pot tocar, en principi de 10 h del matí a 21 h del vespre i obtenir dades de la seva utilització i conèixer l’estat de càrrega. A més, tampoc no necessita una connexió a la xarxa elèctrica perquè funciona amb panells solars.
Amb vocació de permanència
En l‘acte inaugural d’aquest dijous s’ha realitzat una breu performance musical per sentir la musicalitat de l’instrument. Hi han participat el pianista Josep Buforn, la soprano Beatriz Jiménez i el tenor Beñat Egiarte. S’han pogut escoltar peces de Gaietano Donizetti, com ara ‘mio babbino caro’ o ‘l’elisir d’amore’ i també la cançó napolitana ‘non ti scordar di me’.
Per explicar les bondats d’aquest piano la tinenta d’alcaldia de Cultura, Maria Eugènia Gay, ha afirmat que, “aquest piano de cua solar no només serà un símbol de la riquesa cultural de la nostra ciutat, sinó que gràcies a ell Barcelona serà un referent per a més actuacions similars arreu del món”.
La instal·lació d’aquest instrument ha estat possible gràcies a la col·laboració entre la iniciativa 1.000 pianos i el Concurs Internacional de Música Maria Canals i té un període de prova de tres mesos prorrogables, inicialment, a un any.
El director del concurs, Jordi Vivancos, apunta que “aquest piano es vol convertir en un nou equipament o punt d’activitat cultural per a Barcelona, i el concurs el posa a disposició dels ciutadans i dels projectes culturals de la ciutat que el vulguin fer servir per a les seves activitats”. Vivancos no descarta la possibilitat d’oferir a la ciutat més instruments d’aquest tipus en un futur.