Després de la gran final celebrada aquest dimecres, 29 de març, al Palau de la Música, el pianista estatunidenc Jonathan Mamora ha estat proclamat pel jurat vencedor del 68è Concurs Internacional de Música Maria Canals de Barcelona, que va començar el dia 19. Mamora s’ha imposat en la final al rus Valentin Malinin i l’ucraïnès Roman Lopatynskyi, segon i tercer classificats.

Per a la final, Jonathan Mamora, de 27 anys, ha escollit el Concert per a piano i orquestra número 3 de Serguei Rakhmàninov, menys habitual en aquesta prova que el número 2 del mateix compositor. “Té la profunditat emocional del número 2, però tècnicament és un monstre”, explica el guanyador. Sobre la victòria, ha comentat que el concurs “és molt important. Guanyar qualsevol concurs ho és, però el Maria Canals especialment. Tothom el coneix, és un dels grans”.

Els guardons

El guanyador s’ha endut el Premi Fundació Jesús Serra, dotat amb 25.000 euros, i diversos recitals i concerts amb orquestra per diferents llocs d’Espanya. El rus Valentin Malinin, de 21 anys, és mereixedor de segon premi, dotat per la Fundació Carulla amb 10.000 euros. L’ucraïnès Roman Lopatynskyi, de 29 anys, s’endú el tercer premi, el Maria Canals, valorat en 6.000 euros.

El Premi del Públic ha estat també per a Malinin, que disposarà de 25 hores d’enregistrament als estudis Solfa Recordings. Al Palau, el rus ha interpretat un clàssic de la gran final, el Concert número 1 de Piotr Ilitx Txaikovski, mentre que l’ucraïnès ha optat pel Concert per a piano i orquestra de Maurice Ravel.