(ACN) Un total de 73 joves pianistes de 32 països diferents participaran en la 69a edició del Concurs Internacional de Música Maria Canals, que es farà del 10 al 21 de març al Palau de la Música Catalana. Els concursants de la competició, la més antiga del gènere a Espanya, han estat seleccionats entre un total de 169 inscrits de 39 nacionalitats i s’enfrontaran a dues rondes eliminatòries i una semifinal, fins a competir a la final.

Amb edats compreses entre els 18 i els 29 anys, la mitjana d’edat dels pianistes és de 24. 56 dels concursants són homes i 17, dones. Per nacionalitats, el grup més nombrós, 10 concursants, correspon a pianistes de Corea del Sud. A continuació se situen els set representants de la Xina i els set de Rússia. També hi haurà quatre representants del Japó i quatre dels Estats Units, país en què resideixen 12 dels concursants.

Espanya té tres representants: Alexandre Lutz García, de 24 anys, nascut a París, de pare francès i mare espanyola; el valencià Sergi Pacheco Portalés, 27 anys, i el bilbaí Adrián Hodor, també amb doble nacionalitat, espanyola i polonesa, de 27 anys. Tots ells se sotmetran al veredicte d’un jurat internacional integrat per sis dones i tres homes.

El repertori amb Beethoven, Bach i Chopin

Els pianistes han de preparar una mitjana d’11 obres cadascun, fet que representa un conjunt d’unes 800 partitures, des del barroc fins a la creació contemporània, de les quals s’arribaran a sentir unes 300. Beethoven, Bach i Chopin són els tres compositors clàssics més interpretats.

Hi haurà també l’oportunitat de descobrir altres repertoris, ja que els concursants tenen l’obligatorietat d’interpretar, com a mínim, dues obres del repertori espanyol, una d’autoria catalana, i una creació contemporània escrita a partir del 1995. També és obligatòria la interpretació d’un mínim d’una obra d’una dona compositora, un fet en el qual el Concurs Maria Canals és pioner entre els grans concursos internacionals de música.