La setzena edició del Loop, el festival de videoart, se celebra del 13 al 22 de novembre a 70 espais de la ciutat. En la present edició té molt pes el talent local. I és que el 65% de les 239 creacions són d’artistes de Barcelona o vinculats amb la ciutat.

El certamen posa així en valor el bon moment que viu aquest tipus d’art a casa nostra. A més d’especialment local, l’edició, la primera que no se celebra a la primavera sinó a la tardor (per millor disponibilitat dels artistes), el Loop 2018 està oberta a altres disciplines. Ho demostren per exemple exposicions com la de  l’Arts Santa Mònica dedicada a un referent de la videodansa, Núria Font, o la del Pavelló Mies Van Der Rohe dedicada al coreògraf Merce Cunningham, de qui se celebra el centenari del naixement.

Fira Loop

A més del canvi de dates, l’altra gran novetat és la fira, que canvia l’Hotel Catalonia Ramblas per l’Almanac. A les seves habitacions (una singularitat d’aquesta fira professional)  s’hi podran veure 42 videocreacions. La part professional contempla també nombroses xerrades. Són seus del Loop, a  més de les esmentades el MACBA, el Museu d’Història de Barcelona, el Reial Cercle Artístic de Catalunya, la Fundació Antoni Tàpies o la Casa Vicens. Una de les primeres activitats ha estat la presentació del treball guanyador del 4rt Premi de Videocreació , que impulsa el festival conjuntament amb l’Arts Santa Mònica i la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya. Es tracta de ‘Estado de malestar’, un assaig documental de María Ruido que analitza l’ansietat col·lectiva, la depressió i altres patologies en la societat capitalista.