El Festival de Cinema Independent de Barcelona, L’Alternativa, arriba aquest any a la 25a edició. Se celebra al CCCB del 12 al 18 de novembre i els espectadors tenen l’oportunitat de veure de forma gratuïta fins a 90 films. Dins d’aquest grup de pel·lícules d’entrada lliure s’inclou la secció 25 ANYS en 25 CURTS en què es projecten una selecció de 25 curtmetratges que ja s’han vist al llarg de totes les edicions del certamen. Un dels plats forts és la pel·lícula que ha obert el festival ‘Entre dos aguas’, d’Isaki Lacuesta, que va guanyar la Concha d’Or al Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià.

Un film sobre Donald Trump, un dels més esperats

Un altre dels imperdibles que es veuran al festival és el film ‘Our new president’, de Maxim Pozdorovkin (els Estats Units / Rússia). La història tracta d’un relat sobre la propaganda política que es va fer a Rússia en relació amb l’elecció del líder republicà, Donald Trump, com a president dels Estats Units. El relat planteja un seguit de notícies falses que es van divulgar a través dels mitjans russos sobre les eleccions a la presidència dels Estats Units, el 2016. A la gran pantalla l’espectador veurà com el director difon les notícies que es van publicar, modifica el que considera que són informacions falses i posa en relleu el que seria real. El llargmetratge es va estrenar al Sundance Film Festival.

A banda d’aquesta pel·lícula, a la secció oficial de llargmetratges competiran també vuit films internacionals molts d’ells amb una temàtica política. ‘América’, d’Erick Stoll i Chase Whiteside (Estats Units);’Black Mother’, de Khalik Allah (Estats Units); ‘El silencio es un cuerpo que cae’ d’Agustina Comedi (Argentina); ‘La casa lobo’, de Joaquín Cociña i Cristóbal León (Xile); ‘Teatro de guerra’, de Lola Arias (Argentina / Espanya / Alemanya);’The Image You Missed’,de Donal Foreman (Estats Units); ‘Trote’, de Xacio Baño (Espanya / Lituània); i ‘Una vez la noche’, d’Antonia Rossi (Xile).

Llistat dels curtmetratges internacionals que van a concurs

A L’Alternativa hi haurà una secció oficial de curtmetratges en què competiran 19 films internacionals: ‘A brief spark bookended by darkness’, de Brent Green (els Estats Units); ‘Dva na dva (two for two)’, de Jelena Oroz (Croàcia); ‘El cielo de los animales’, de Juan Renau (l’Argentina); Между кадрами (in between takes)’, d’Alexei Dmitriev(Rússia); ‘La mesa’, d’Adrian Garcia Gomez (els Estats Units); ‘Las fuerzas’, de Paola Buontempo (l’Argentina); ‘Las nubes’, de Juan Pablo González (Mèxic); ‘Le case che eravamo’, d’Arianna Lodeserto (Itàlia); ‘Los que desean’, d’Elena López Riera (Suïssa/Espanya); ‘Mini Miss’, de Rachel Daisy Ellis (el Brasil); ‘Mon amour, mon ami’, d’Adriano Valerio (Itàlia / França); ‘Mountain plain mountain’, de Daniel Jacoby i Yu Araki (Espanya / el Japó); ‘Music & clowns’, d’Alex Widdowson (el Regne Unit); ‘Optimism’, de Deborah Stratman (els Estats Units / el Canadà); ‘Porque la sal’, de Cardozo Basteiro (Espanya); ‘Prends garde à l’intuition’, de Robin Courtel(França); ‘Reasonable watchfulness’, de Talena Sanders (els Estats Units); ‘Sharaa Al-Mawt’, de Karam Ghossein (el Líban / Alemanya), i ‘This my favorite mural’, de Michael Arcos (els Estats Units).

El paper de la dona muntadora

En la present edició es vol destacar una secció única que es diu Elles Tallen. Va dedicada a les dones muntadores de pel·lícules tant de cinema nacional com d’internacional. Amb aquest fet es vol reconèixer la tasca femenina en aquesta professió que moltes vegades és invisible. S’oferirà a l’espectador pel·lícules destacades muntades per dones com ‘Bonnie and Clyde’, de Dede Allen; ‘Meshes of the afternoon’, de Maya Deren; ‘En la ciudad de Sylvia’, de Núria Esquerra i ‘Reservoir dogs’, de Sally Menke, entre d’altres. S’ha programat una classe magistral amb una muntadora internacional de gran renom, Molly Malene Stensgaard, que treballa braç a braç amb el director de cinema danès Lars Von Trier.

Els directors de ‘Ciutat morta’ porten una nova pel·lícula al festival

Xavier Artigas i Xapo Ortega, els directors del llargmetratge ‘Ciutat morta’, que reobre el cas 4-F, ara estrenen un nou documental sobre els CIE: ‘Idrissa. Crònica d’una mort qualsevol’. El film narra la història d’un jove guineà que va morir al centre d’internament de menors de la Zona Franca, la nit de Reis del 2012. Aquella nit es va produir una manifestació a les portes del centre i és just en aquell moment quan es considera que es crea el moviment ciutadà que demana el tancament dels CIE. Artigas i Ortega denuncien en el nou documental la política migratòria europea. La projecció serà el proper dijous 15 de novembre a les 19 hores.

Cloenda del festival i entrega dels premis

El proper dissabte 17 de novembre a les 21.30 hores al vestíbul del CCCB es lliuraran els premis. El diumenge 18 de novembre, els espectadors podran veure el llargmetratge guanyador i també el curt premiat, a banda de la programació establerta durant aquesta jornada. A banda del CCCB, hi ha altres espais on es fa part de la programació com la Filmoteca de Catalunya, el cinema Zumzeig i l’espai Nook. En l’edició d’enguany, el festival oferirà als usuaris de la plataforma Filmin una selecció de pel·lícules projectades en aquesta edició.

Podeu consultar tota la programació en aquest PDF.