“Capgirada i altres poemes” és un viatge que proposa la Galeria Eude —Consell de Cent, 278— per diferents moments en els llibres d’artista i altres obres gràfiques, principalment de Joan Brossa, Fusako Yasuda i Lluís Pessa (Lluís Pessarrodona). El punt de partida ha estat la publicació del llibre de Francesc Miralles sobre l’artista barceloní.

Els projectes amb Joan Brossa

La galeria ha donat un paper rellevant a Joan Brossa perquè el 2019 es va celebrar el centenari del seu naixement. Lluís Pessa i Fusako Yasuda hi van col·laborar en diverses ocasions i sovint els llibres es van presentar a la Galeria Eude. S’hi exposen llibres d’artista que van fer plegats, des de mitjan anys 80 del segle passat, com ara ‘Tri’ (1990), ‘Parèntesi’ (1991), ‘Deu gravats i una ombra de mà’ (1993) i ‘Capgirada’ (1995).

Altres col·laboracions

També s’hi poden veure el llibre d’artista ‘Uta’, que l’any 2000 Pessa i Yasuda van fer amb Dorota Zbikowska, amb comentaris musicals de Josep Maria Mestres Quadreny, i una altra publicació del 1998 amb el poeta Pere Gimferrer.

La mostra inclou també litografies relacionades amb els temes dels llibres d’artista exposats de Pessa i de Brossa i alguns poemes visuals d’aquest últim. Es pot visitar fins al 4 d’abril a la Galeria Eude.

L’Any Brossa, per recordar l’artista

Durant l’any 2019 es van celebrar tota mena d’actes i exposicions per celebrar el centenari del naixement de Joan Brossa, un poeta que ha deixat petjada a la ciutat. El record a l’artista ha passat per diversos barris com la Prosperitat, on té un racó dedicat. Al districte d’Horta-Guinardó però és on va viure l’artista des dels anys 70, per això no és estrany que és on es troba el primer poema visual a l’aire lliure, ‘Poema visual transitable en tres parts’.

La Fundació Joan Brossa té seu al carrer de la Seca, 2 i la darrera exposició que ha programat per celebrar l’Any Brossa ha estat “La xarxa al bosc. Joan Brossa i la poesia experimental, 1946-1980”.