La poeta i dramaturga Ana Merino ha guanyat el 76è premi Nadal amb la novel·la ‘El mapa de los afectos’. I Laia Aguilar s’ha endut el 52è premi Josep Pla amb l’obra ‘Pluja d’estels’. Els dos guardons s’han lliurat aquesta nit de dilluns, 6 de gener, en el tradicional sopar de l’editorial Destino a l’hotel Palace de Barcelona.

Primera novel·la

Ana Merino (Madrid, 1971) s’emporta el premi amb la seva primera novel·la, tot i que ha publicat diverses obres de poesia i teatre. L’obra, que passa entre els EUA i Espanya, engega amb una relació secreta que manté una mestra d’escola en una petita comunitat rural als EUA. A partir d’aquí, s’endinsa en els misteris quotidians dels habitants del poble, i encadena les seves vides en diferents episodis per construir el mapa dels afectes a què fa referència el títol. Merino ha explicat que la seva experiència a l’Amèrica de l’Oest Mitjà, on ha viscut més de vint anys, “ha forjat el meu imaginari com a narradora”. Sobre la influència en la novel·la del gènere poètic, que ha conreat a bastament, considera que “la poesia et dona un ritme meravellós per a la construcció literària”.

Merino és també teòrica del còmic, catedràtica i fundadora d’un màster d’escriptura en castellà a la Universitat d’Iowa, que va dirigir del 2011 al 2018.

L’escriptora Ana Merino, guanyadora del 76è premi Nadal, durant el sopar a l’hotel Palace de Barcelona, el 6 de gener del 2019

De la literatura juvenil a la d’adults

Laia Aguilar (Barcelona, 1976) ha guanyat el premi Josep Pla amb ‘Pluja d’estels’. La novel·la narra la reunió d’un grup d’amics que es troben cinc anys després d’un tràgic incident en una casa al cap de Creus amb l’excusa de contemplar una pluja d’estels. Al llarg del relat, els protagonistes es divertiran i compartiran experiències, però també afloraran gelosies, una antiga història d’amor i el sentiment constant que hi ha un fet del passat encara per resoldre. A més, el final de la nit els reserva una sorpresa.

Segons l’autora, la novel·la és “una història sobre el pas del temps i la nostàlgia de la joventut”, atès que els personatges estan al voltant de la quarantena. Considera també que són personatges que defugen el dolor perquè viuen en una societat en la qual s’imposa la tirania de la felicitat. “A les xarxes pengem constantment imatges que són fragments de la nostra felicitat, dels nostres èxits. A mi m’interessa la part contrària”.

Aguilar és una autora reconeguda per haver publicat obres de literatura juvenil, com ara ‘Wolfgang (extraordinari)’, que l’any 2016 va rebre el Premi Carlemany. Amb ‘Pluja d’estels’, fa un canvi de rumb cap a la literatura per a adults.

Premis dotats amb 18.000 i 6.000 €

En aquesta edició, s’han presentat 351 obres al premi Nadal de novel·la, dotat amb 18.000 euros. Hi havia de gèneres i temàtiques diverses, amb històries actuals d’ambientació urbana o rural, novel·la històrica i novel·la negra. El jurat ha estat format per Alicia Giménez Bartlett, Care Santos, Lorenzo Silva, Andrés Trapiello i Emili Rosales.

A la convocatòria del premi Josep Pla de narrativa en llengua catalana, dotat amb 6.000 euros, s’hi han presentat 38 obres amb originals de novel·les històriques i d’actualitat, contes i obres més autobiogràfiques. El jurat ha estat format per Rosa Cabré, Antoni Pladevall, Genís Sinca, Àlex Susanna i Glòria Gasch.

L’any passat els guanyadors van ser Guillermo Martínez, el Nadal, i Marc Artigau, el Josep Pla.