El Gran Teatre del Liceu ha reprogramat i cancel·lat diverses òperes i concerts, després de l’anunci del govern de prorrogar les restriccions vigents fins al 7 de febrer. El teatre líric avançarà l’inici de tots els espectacles, que començaran a les 19 h entre setmana. En un comunicat, el Liceu defensa que des de l’inici de la pandèmia ha vetllat per una “cultura segura” articulant mesures per a públic i artistes, i que ara es veu obligat a modificar alguns dels seus espectacles per “donar compliment a la normativa vigent”.
Les funcions entre setmana, a les 19 h
El teatre ha anunciat el canvi horari de totes les funcions de la temporada per facilitar la mobilitat dels espectadors fins al juliol. Totes les funcions previstes a les 20 h passaran automàticament a ser representades a les 19 h. Les funcions de cap de setmana previstes a les 17 h o a les 18 h es mantindran amb el mateix horari.
Afectacions a l’orquestra
Pel que fa a la sala, les afectacions més “complexes” han estat les implantacions d’orquestra, ja que tant l’espai reduït del fossat com el de l’escenari dificulten que les grans formacions puguin distribuir-se amb la mínima distància de seguretat entre artistes. El cas més complicat de resoldre ha estat el de l’òpera ‘Lessons in love and violence’, de George Benjamin, que reubica els músics de l’orquestra retirant part de les files de la platea (de la 1 a la 4). D’aquesta manera es poden ubicar la totalitat dels músics amb la distància necessària per evitar el contagi (1,5 metres i 2 metres per als vents). En aquesta òpera no hi ha cor en escena, fet que facilita que sigui una òpera “escènicament viable i segura”.
També en el concert simfònic ‘La consagració de Stravinsky: els tres ballets russos’ s’ha modificat la totalitat del programa per poder reduir el centenar de músics que participen en aquesta peça.
Cancel·lació de ‘Tanhaüser’ i canvis a ‘Otello’
El Liceu també ha cancel·lat l’òpera wagneriana ‘Tannhäuser’, amb la intenció de reprogramar-la en un futur. La decisió s’ha pres per la impossibilitat de complir amb les mesures de seguretat. En aquest cas, l’import de les localitats serà retornat a tots els abonats el pròxim 1 de febrer.
La producció d”Otello’ també es veu afectada per les restriccions de la pandèmia. Les limitacions en els transports europeus impossibiliten l’arribada de la producció de la Royal Opera House des de Londres, i s’ha programat la mateixa òpera amb producció de la Bayerische Staatsoper, amb la direcció d’escena d’Amélie Niermeyer.
D’altra banda, també s’ha pogut reubicar el concert ‘Les tres reines’, amb la soprano Sondra Radvanovsky, que es podrà veure el pròxim 6 de maig, funció que substituirà la cancel·lada el 23 de desembre passat. A més s’habilitat una nova funció per al 8 de maig.