La Tura i la Vinyet, dues germanes de 25 i 22 anys, estan en risc de desnonament després que la crisi del coronavirus les hagi deixat amb uns ingressos molt baixos. Les afectades asseguren que fa un any que intenten negociar un lloguer social amb la propietat, un gran tenidor. De moment, però, no n’han obtingut resposta i estan en espera d’un judici per impagament que s’ha de celebrar la setmana que ve.

Volen que es compleixi la llei

La Vinyet i la Tura denuncien que l’empresa propietària està incomplint la llei catalana d’habitatge, que obliga els grans tenidors a oferir un lloguer social abans de fer efectiu un desnonament. Igualment, asseguren que tampoc no s’estan respectant les mesures impulsades pel Govern espanyol per protegir els llogaters durant la pandèmia, com l’ajornament del deute. Segons entitats en defensa del dret a l’habitatge, els propietaris d’aquest pis tenen un total de 90 immobles a la ciutat, a més d’altres a Palafrugell, i també regenten dues editorials.

Les dues germanes disposen de diferents informes redactats per l’Ajuntament en què es confirma que pateixen una situació d’emergència tant econòmica com d’habitatge. En aquest sentit, creuen que el jutge les ha de protegir davant d’una propietat que els intenta quadruplicar el preu del lloguer, fins als 950 €, per un pis de 55 m2 amb humitats, una dutxa dins de la cuina i una nevera al menjador.

La Tura a la cuina dutxa del seu pis al carrer de la Marina

Suport dels sindicats d’habitatges

En roda de premsa celebrada aquest dimecres i organitzada pel Sindicat de Llogaters i amb el suport dels Consells de la Joventut s’ha volgut evidenciar les dificultats que tenen els més joves per exercir el seu dret a l’emancipació. Una situació que ha empitjorat amb la pandèmia i que posa el focus en els contractes precaris als quals es veuen sotmesos.

En el cas de la Tura i la Vinyet, en el seu pis havien viscut abans els seus avis i, per tant, estan vinculades al barri. Aquests, pagaven una renda antiga de 250 € i les netes reclamen que tenien dret a una ampliació del lloguer antic que la propietat mai no els va oferir. Tot i això, apujar el lloguer fins els 950 € tampoc no es correspon, denuncien, al topall màxim que marca la nova llei dels lloguers.