L’anunci de la pròrroga de les restriccions ha caigut com una galleda d’aigua freda al sector de la restauració. Víctor Nuez fa 30 anys que s’hi dedica i diu que mai no havia viscut una situació semblant. Té un local al centre de la ciutat, que funciona des de fa anys, i un altre que acaba d’obrir a Hostafrancs. Es diu El Racó d’en Víctor.

Afirma que tota la plantilla contractada està en ERTO i que només treballen a mitja jornada. No li surt a compte obrir per a l’hora dels esmorzars i només ofereix el servei del migdia. Des que va començar la pandèmia, gairebé fa un any, només ha rebut 1.500 euros d’ajudes. Afirma que si la situació no canvia “tota la restauració de Barcelona se n’anirà en orris”.

Quines restriccions i mesures hi ha a Catalunya?

A prop del seu local, un altre restaurant resisteix com pot a la pandèmia. És la Pizzeria Loca, que ha viscut una caiguda d’ingressos en picat des del març del 2020. Dels 10 treballadors que hi havia ara només en queden dos. Isaac Jiménez, que atén els clients al darrere de la barra, afirma que les restriccions els “estan matant”. Aquest dimecres, per exemple, la facturació ha estat de 40 euros.

El Gremi de Restauració fa temps que alerta que la situació de bars i restaurants és crítica. De fet calcula que si la situació continua com fins ara, la meitat dels locals podrien acabar desapareixent.

Coronavirus, en directe

Caiguda del 16 % en la facturació del comerç

També es queixa el sector del comerç. Des que es va iniciar el confinament municipal ara fa dues setmanes, moltes botigues de la ciutat han perdut clientela que venia d’altres pobles i ciutats. A més, tancar els dissabtes també els ha fet baixar la facturació, com a mínim, un 16 %. “Els dissabtes és el dia que més facturem i hi ha hagut una baixada comparativament de fa un mes enrere, trobem a faltar el dissabte”, lamenta Marta Cornellas, dependenta d’una botiga de sabates ergonòmiques del carrer de la Creu Coberta.

Els comerciants lamenten que les despeses no han baixat però, en canvi, lamenten que els limiten els horaris en què poden tenir els negocis oberts. “Necessitem tot el temps possible per poder vendre una mica més”, explica Carmen Bajo, propietària d’una altra botiga del mateix carrer.

Més dramàtica és la situació per a les botigues que tenen més de 400 metres quadrats i per als centres comercials, que hauran de seguir tancats, com a mínim, 15 dies més. L’única excepció són els establiments on es venen productes de primera necessitat.