El tinent d’alcalde d’Empresa Cultura i Innovació, Jaume Collboni, acompanyat de la regidora del districte de Sant Andreu, Carmen Andrés, i del gerent de l’ICUB, Valentí Oviedo, han presentat avui al Centre Cívic Baró de Viver una mesura de govern que han definit com un pla de xoc cultural als barris de Barcelona.

La mesura, que s’ha d’aprovar al proper plenari, preveu destinar 8,2 milions d’euros en el que queda de mandat a fomentar l’activitat artística i cultural als barris.

Per aconseguir-ho es vol crear un circuit estable d’activitats artístiques que rotaria pels diversos equipaments de proximitat de la ciutat. L’Ajuntament considera que hi ha uns dos equipaments per cada districte, una vintena en total, que podrien participar d’aquest circuit. Per escollir la programació es crearà un comitè d’experts que tindrà en compte les propostes que sorgeixin de cada barri. Es vol que sigui una programació consensuada i participativa, “per garantir que les butaques estiguin plenes”.

Els espectacles del circuit seran de pagament, amb un cost “assequible”. Es nodrirà de propostes de companyies professionals emergents, sobretot de “talent local”. No es descarta incloure en la programació propostes d’artistes consolidats, per tal d’apropar-los als barris.

Es preveu que el nou circuit es pugui posar en marxa als centres cívics i ateneus de la ciutat a partir del segon trimestre de 2017.

Programa de formació artística

Un altre punt que inclou la mesura és la creació d’un programa de formació artística, en col·laboració amb l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona i el Consorci d’Educació. Es vol incrementar l’oferta formativa d’ensenyaments artístics als barris perifèrics on, segons l’Ajuntament, ara per ara només s’hi concentra el 8 % de l’oferta de la ciutat.

A partir del curs vinent es preveu iniciar com a prova pilot aquest programa educatiu a tres punts de la ciutat: la Zona Franca, l’entorn de la Meridiana i el Besòs. S’hi incrementarà l’oferta d’activitats artístiques en horari extraescolar (tant a les escoles com als centres de proximitat), s’hi desplegarà una oferta de lleure estival vinculada a l’educació artística i s’hi impulsarà un sistema d’ajuts per a alumnes que vulguin desenvolupar alguna formació artística en centres fora del seu territori més immediat.