Impulsada per catalans, la Comunitat EKO ha aconseguit crear un espai comú amb persones de diferents procedències al camp de Vasilika, on desenes de refugiats conviuen des de ja fa uns mesos. Per la Fundació Alfonso Comín, és un “referent de convivència, cooperació i solidaritat”. Un dels impulsors del projecte i des de fa mesos activista en diferents camps de refugiats de Grècia, David Zorrakino, ha estat l’encarregat de rebre el premi. Visiblement emocionat, ha agraït la solidaritat de milers de catalans que “de la majoria no sabem quina cara tenen”, però que han “confiat” en la iniciativa de la Comunitat EKO. Els seus companys de viatge, que ocupaven algunes files del Saló de Cent -on ha tingut lloc l’acte d’entrega del premi-, han aplaudit la intervenció de Zorrakino, que ha carregat contra la “nefasta gestió dels governs” envers les persones refugiades. “Obriu les vostres fronteres racistes. Els nostres germans i germanes estan morint per culpa vostra”, ha exclamat en anglès.

El Saló de Cent ha quedat petit per aquesta cerimònia, que ha comptat amb la presència del fill d’Alfonso Comín i conseller de Salut de la Generalitat, Toni Comín. També del quart tinent d’alcalde Jaume Asens, que ha recordat la figura de l’exdiputat al Parlament com una persona que sempre es va comprometre amb la “defensa dels drets humans”.

 

 

 

 

 

El Premi Internacional Alfonso Comín el concedeix anualment des de fa més de 30 anys la Fundació Alfonso Comín, amb la voluntat de reconèixer públicament persones o col·lectius compromesos amb un món més just. Al llarg de la seva història s’ha atorgat a personalitats com Nelson Mandela (1986) o Pere Casaldàliga (1992) i també a col·lectius com el Moviment dels Treballadors sense Terra del Brasil(2001) o als nens de la guerra del Sudan (1994).