En la 30a edició del Jocs Florals Escolars 2021 hi han participat prop de 1.500 alumnes de primària, secundària i educació especial d’uns 600 centres escolars dels 10 districtes de Barcelona. Tots ells han optat a 17 categories marcades per l’edat i els gèneres de poesia i prosa.
El lliurament dels premis per betevé
betevé ha transmès en directe a la TDT i a beteve.cat l’acte institucional, des del Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, aquest dimarts 1 de juny. Una cerimònia conduïda per la periodista de betevé Núria Dias, en què s’ha fet una lectura poètica amb l’alumnat de l‘Institut d’Arts Escèniques Milà i Fontanals i la dramaturga Juana Dolores sobre l’escriptura i la seva raó femenina masculina singular.
Durant la cerimònia s’han lliurat els guardons als escolars autors o autores dels escrits que han estat seleccionats per la seva qualitat literària, creativitat i l’impuls pel plaer d’escriure.
Procés de selecció dels treballs
Els treballs seleccionats a cada centre participen en els Jocs Florals Escolars de districte, on el jurat de cada zona selecciona un treball de cada categoria de prosa i poesia, els quals passaran a la fase final de Barcelona. En el cas dels centres de primària, els premis són col·lectius, és a dir, es premia el conjunt de la classe.
Conte audiovisual guanyador
Per segon any, els premis inclouen la categoria de conte audiovisual que enguany ha guanyat ‘El món a l’inrevés’, creat pels alumnes de 5è curs de l’Escola Sagrada Família Avinyó.
El cartell del 2021
El cartell de Martí Boukelmoune ha estat escollit entre els 22 treballs de l’alumnat de batxillerat artístic de l’Escola Art la Industrial. Aquest cartell representa la llibertat d’expressió en un moment de repressió, en el qual la mascareta dificulta la nostra comunicació. Una imatge que promou l’expressió sense por, amb valentia, a través de paraules. La il·lustració de la part central representa part de la silueta d’un drac que escup un foc de lletres superposades.
L’origen dels Jocs Florals
Inspirats en les festes celebrades a Roma en honor de la deessa Flora, és un festa literària que s’associa amb la Renaixença, la ciutat de Barcelona i el catalanisme. El poeta Jacint Verdaguer és una figura clau en la recuperació d’aquest certamen que a Catalunya es remunta al segle XIV, amb la Companhia dels Set Trobadors, a la Provença i Tolosa de Llenguadoc.