YUVAL NOAH HARARI, escriptor “Les velles ideologies que hem heretat del segle XX, el socialisme i el liberalisme inclosos, seran obsolets. Les noves religions del segle XXI sorgiran a Silicon Valley i llocs així. I seran tecnoreligions. Bona part del que llegeixo ho oblido, però Amazon no oblida mai res. Tota la informació s’acumula i el que comença sent un algoritme que et diu quins llibres llegir serà capaç de dir-te què estudiar a la universitat, a qui has de votar o amb qui t’has de casar. Els ordinadors a l’època de Turing no tenien sentiments i tampoc no els tenen ara, ni sembla que els hagin de tenir d’aquí a 50 anys. Però això no evitarà que ens substitueixin en moltes feines. Un dels temes de discussió recurrents a Silicon Valley és la immortalitat. Google té una filial amb l’objectiu declarat de resoldre el problema de la mort.”

Com es pot inferir d’ambdós títols, si en el primer feia un repàs dels 70.000 anys d’història de l’espècie humana, en aquest segon que ara presenta va més enllà. Reprenent alguns dels interrogants que deixava oberts a ‘Sàpiens. Una breu història de la humanitat’, l’autor planteja els reptes de la humanitat en un futur no massa llunyà.

En diàleg amb Jorge Wagensberg, Yuval Noah Harari ha verbalitzat alguns dels arguments centrals dels dos llibres: com un homínid insignificant es va acabar imposant a les altres espècies fins a canviar radicalment el planeta sencer; per què els meta-relats religiosos i ideològics que han guiat la història de la humanitat han quedat obsolets; com la tecnologia i els Big Data acabaran condicionant el nostre futur o quan serem immortals.

Pensador postmodern, ferm defensor del relativisme cultural, Noah Harari ha fet gala d’una fina ironia i d’estar sempre disposat a dubtar de tot. Vostè és un “prejudicida”, li ha etzibat Wagenseberg en al·lusió a la seva facilitat per desfer-se de qualsevol prejudici.