DANIEL FERNÁNDEZ, president del Comitè Organitzador de Liber "Els Estats Units és una assignatura pendent que l'edició espanyola ha intentat diverses vegades. Ara en aquests moments ja es pot trobar una presència no sé significativa, crec que sí, del llibre en castellà als Estats Units. Però ara estem veient un fenomen que és molt important. Hem vist com el 'The New York Times' ha fet un editorial en castellà, per demanar el vot per a Hillary Clinton. Però presència del castellà és molt forta. Potser el que encara no hem aconseguit és una presència tan forta del llibre en castellà i això és una feina que encara hem de fer i trobar la manera de ser més eficaços. Amazon ja fa molt de temps que igual que passa amb Google, Apple i altres grans companyies (aquests new players que diuen al món saxó) formen part d'aquest nou entorn del llibre. Llavors entenc que és una bona notícia, és una bona notícia que estiguin presents perquè també estan presents en la nostra vida quotidiana i ens les nostres vendes."

Entre el 12 i el 14 d’octubre, 346 expositors de 10 països portaran al recinte firal de Gran Via les darreres novetats editorials. També hi haurà 500 comprador i prescriptors i més de 80 ponències. A més, Liber explorarà nous àmbits del sector editorial, com la digitalització i la internacionalització de les empreses del llibre.

Un dels àmbits que es vol potenciar és l’exportació, especialment cap als Estats Units. Un mercat que, tot i el fort pes del castellà al país nord-americà, el sector editorial no ha sabut encara com entrar-hi amb força. Per això, i tenint en compte la previsió de l’Institut Cervantes que d’aquí a tres o quatre generacions els Estats Units serà el país amb més hispanoparlants del món, una delegació de més de 50 bibliotecaris d’aquest país visitaran la mostra.

A pesar de l'”assignatura pendent” amb els Estats Units, com reconeix el president de Liber i de la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya, Daniel Fernández, l’exportació s’emporta un bon pessic de les vendes anuals i una tercera part del total es tanca a la fira.

Fernández assegura que la cita servirà per “prendre el pols al mercat nacional”. L’any passat la indústria editorial espanyola va facturar 2.257 milions d’euros, una xifra que va créixer un 2,8 % respecte a l’any anterior. Tot i aquesta tendència positiva, el sector recorda que la crisi, l’impacte de la digitalització i el canvi d’hàbits de consum han comportat la reducció del 30,8 % del volum de negoci des de 2008.

Quatre àrees per als nous reptes del llibre

El certamen dedicarà enguany una zona a la comercialització del llibre digital i un altre a l’autoedició. També hi haurà un espai per presentar aplicacions per a la lectura en dispositius mòbils. Per primera vegada, Amazon participarà a la fira Liber. Els organitzadors de la fira remarquen que la presència de la companyia “és una bona notícia”. El president de la fira creu que “Amazon ja fa molt de temps que com Google, Apple i altres grans companyies, forma part d’aquest nou entorn del llibre”.