En ple debat sobre els usos del Taller Masriera, La Casa Elizalde mira cap a la història d’aquest edifici emblemàtic de la Dreta de l’Eixample. Ho fa a través d’una exposició amb perspectiva històrica i plantejada com una instal·lació artística, que vol interpel·lar directament els visitants.
Despertar la curiositat
Per la comissària de la mostra, Alexandra Laudo, una de les reaccions que busca l’exposició és despertar l’interès per anar a conèixer el Taller Masriera. L’ha plantejada com un revulsiu, una incitació, a visitar l’edifici per lliure i a participar en les activitats associades a la mostra.
Laudo destaca que, en un moment en què hi ha un debat actiu entorn als possibles usos d’aquest edifici, és interessant conèixer tots els usos que ha tingut des d’una perspectiva històrica.
Un edifici amb una llarga vida cultural
De tots els usos de l’edifici, la curadora en destaca els inicis, a finals del segle XIX, un període poc conegut. El Taller Masriera, amb els germans que el van fundar, va ser el bressol dels espais expositius d’art a Catalunya. Laudo destaca la importància que tenien a l’època, en l’àmbit europeu, els tallers d’artistes. En aquest cas, funcionava també com a galeria, un “protomuseu”, en què els Masriera mostraven les seves col·leccions, ja que eren grans col·leccionistes.
En altres àmbits, l’exposició analitza l’arquitectura, en forma de temple clàssic, de l’arquitecte Josep Vilaseca, i s’endinsa en l’època del Teatre Studium, aspectes més coneguts pel públic. També fa un repàs de la història més recent quan, abans que el comprés l’Ajuntament, va acollir una congregació religiosa femenina.