Més de 154.000 persones han assistit a l’edició 31 del Sónar. Segons han explicat els organitzadors, el Sónar de Dia ha reunit 54.000 persones, i el Sónar de Nit, 66.000, que sumen 120.000 espectadors, els mateixos que l’any passat. A diferència del que passava fins ara, però, aquest any s’han comptabilitzat també els 34.000 espectadors que ha congregat l’OFFSónar (una programació fora dels dos recintes del festival) en el total de l’esdeveniment.

La direcció de Sónar ha destacat l’atracció local del certamen, ja que el 70 % del públic ha estat del país i només el 30 % internacional, que ha gaudit d’un cartell eclèctic amb noms com Laurent Garnier, Kittin, Vince Staples, Air, Jessie Ware o Sevdaliza, entre les més de 200 propostes d’una vintena de països.

El CEO d’Advanced Music, Ventura Barba, ha reconegut que des de la pandèmia ha incrementat el volum de públic local i estatal, fet que, ha dit, els fa estar “molt i molt contents”. L’interval d’edat més habitual del Sónar va dels 24 als 36 anys: “Més 24 al Sónar de Nit i més 36 al de dia”, ha puntualitzat Barba.

Els codirectors del festival, Ricard Robles i Enric Palau han explicat que la xifra d’espectadors —la del festival estrictament— és molt semblant a la del 2023, “amb la diferència que hi ha hagut un petit increment de públic de dia i una petita baixada del públic de nit”, ha concretat Robles. Així, ha conclòs que “és un model estabilitzat i amb el qual estem còmodes tant els artistes com l’organització i el públic”.

Canvis al 2026: una única seu

Un model, però, que canviarà d’aquí a dues edicions, la de l’any 2026, perquè el Sónar de Dia i el Sónar de Nit s’uniran en una única seu. “No perdrem l’essència, encara estem pensant el format i els recorreguts; però cada vegada que el festival ha canviat de seu ha estat per millorar”, ha afirmat Robles, tot fent memòria del canvi d’emplaçament anterior, del CCCB a Fira Montjuïc. “Semblava impossible que allò es pogués millorar i vam venir aquí i vam aconseguir gairebé instaurar un model d’experiència i de festival”, ha defensat.

Sónar 2025: concert inaugural al Palau de la Música

La propera edició del festival ja té dates. Es farà els dies 12, 13 i 14 de juny als actuals recintes de Fira Montjuïc (dia) i Fira Gran Via (nit). L’any vinent es recuperarà el concert inaugural del certamen, que serà al Palau de la Música Catalana el mateix 12 de juny, i en el qual s’interpretaran obres de Steve Reich i la compositora catalana resident al Palau Raquel García-Tomás.

Els grans festivals de música no paren de créixer: Quines són les claus d’aquest èxit?
Primavera Sound, Sónar i Festival Cruïlla es troben entre els deu festivals de música amb més públic de l’estat