La comunitat jueva de Barcelona es troba immersa en la Hanukkà o també coneguda com la Festa de les Llums. Durant els vuit dies que dura, s’encenen els nou braços del canelobre conegut com a hanukkiyà o menorà de la Hanukkà. El novè braç, el central, conté l’espelma que serveix per encendre’n la resta i es fa d’esquerra a dreta. Les espelmes s’encenen al vespre amb l’aparició de les primeres estrelles.

La festivitat a Barcelona

Com ja fa uns quants anys la comunitat jueva de Barcelona, Altid, celebra la Hanukkà quan cau el sol, al vespre, davant de l’Ajuntament de Barcelona, a la plaça de Sant Jaume. Amb un canelobre gegant, il·luminat amb llums de colors, els jueus reunits a la plaça celebren aquest dimecres l’encesa del quart braç. És una oportunitat per reunir-se i compartir una de les festivitats destacades del calendari hebreu.

A diferència del Yom Kippür, a la Hanukkà no es pot practicar el dejú i acostuma a relacionar-se amb una festivitat especialment lligada als nens i al menjar. Els més menuts practiquen jocs tradicionals com ara el sevivon, una baldufa amb cinc inscripcions que formen l’acrònim “nes gadol haia sham” (“un gran miracle va succeir allà”). Pel que fa al menjar, un dels més freqüents són els sufganiot, bunyols fets amb oli que reten homenatge precisament al miracle de l’oli.

El miracle de l’oli

La Hanukkà commemora els vuit dies en els quals va quedar encesa la metxa d’oli del canelobre de la menorà en l’època del Segon Temple de Jerusalem. El temple va ser profanat pels grecs de l’imperi dels seljúcides i posteriorment recuperat pels jueus macabeus.