El Pare Noel ens agrada perquè porta regals però, realment, ens hem parat mai a pensar d’on sorgeix aquest personatge? De qui és pare? Per què és immortal? Però, sobretot, per què va vestit de vermell?

El Pare Noel és un invent de Coca-Cola?

Molta gent es pensa erròniament que sí i, realment, no és tan estrany, ja que fa molts anys que treballa per a ells. Concretament des del 1931, quan va començar a ser imatge de la gran companyia nord-americana amb els retrats creats per Haddon Sundblom, un pintor d’origen suec. I qui millor per retratar el Pare Noel que un suec veí de Finlàndia, d’on és el Pare Noel? Aquí en teniu el resultat:

Sundblom va dibuixar els anuncis nadalencs de Coca-Cola des del 1931 fins al 1966
Sundblom va dibuixar els anuncis nadalencs de Coca-Cola des del 1931 fins al 1966

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Activitats del Nadal 2018 a Barcelona” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/cultura/nadal-2018-barcelona-activitats/|||” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Sundblom va ser qui va deixar enrere el Pare Noel  del segle XIX, esquerp i vestit de verd, per convertir-lo en un de mes bonastre i de color vermell. Però, realment, aquesta imatge es remunta de molt més enrere, concretament prové de la història de Sant Nicolau de Bari -un bisbe del segle IV- qui, quan es va quedar orfe, va regalar totes les seves possessions; totes les representacions religioses que en coneixem, sempre el posen vestit de vermell.

Sant Nicolau de Bari va ser un bisbe del segle IV
Sant Nicolau de Bari va ser un bisbe del segle IV

Dels dissenys d’Edith Head a les passarel·les

Els anuncis de beguda van contribuir moltíssim a difondre aquesta estètica de Pare Noel. Tant, que va traspassar molt ràpidament al món de la moda. Sense cap mena de dubte, una pel·lícula que ho exemplifica és ‘White Christmas‘ (1954), en què la famosa sastressa Edith Head va fer un gran treball de disseny de vestuari.

I del disseny de moda nadalenca per a pel·lícules fins a les passarel·les. La marca Victoria’s Secret fa anys que s’escarrassa per promoure la imatge de Mare Noel sexi, amb famoses supermodels, per exemple amb un anunci que es va fer molt popular el 2012, protagonitzat per Candice Swanepoel, Miranda Kerr i Doutzen Kroes. Altres exemples que han passat per la passarel·la són els dissenys de Mare Noel de Valentino del 2013, creats amb materials càlids com el vellut i la pell, tenyits de vermell i amb colls blancs. També hi trobem la imatge de boles de Nadal, creada per la marca francesa Comme des Garçons.

Els jerseis estampats mai passen de moda

Però la moda nadalenca no és només cosa d’alta costura i passarel·les. Cada vegada està agafant més volada la moda d’organitzar festes o sopars amb jerseis nadalencs. I, si són lletjos, millor! De fet, fins i tot en fan esquetxos i cançons. Alerta amb la lletra del nou videoclip de Rebecca Zamolo, la famosa youtubera californiana que té més de cinc mil seguidors.

Arbres de Nadal “fashion victims”

I no tot es redueix a la roba! Els arbres de Nadal sempre han estat objectes de decoració. A l’Hotel Majestic de Barcelona van subhastar 13 arbres de Nadal dissenyats per marques de luxe, entre les quals noms com Chanel, Loewe i Dior. Un gest benèfic en benefici a la Fundació Pequeño Deseo i la Fundació Pasqual Maragall. De fet, ja es va celebrar l’any passat i van recaptar més de 85.000 euros.

Chanel, Loewe i Dior són algunes de les 11 cases de luxe que han fet la seva versió de l’arbre de Nadal per la subasta benèfica
Chanel, Loewe i Dior són algunes de les 13 cases de luxe que han fet la seva versió de l’arbre de Nadal per la subhasta benèfica