La Filmoteca ha acollit la preestrena de ‘Yuli’, darrera pel·lícula d’Icíar Bollaín. Premiada al Festival de Sant Sebastià pel seu guió, s’inspira en l’autobiografia del ballarí cubà Carlos Acosta.

La iniciativa de rodar ‘Yuli’ va néixer del mateix ballarí, qui ara té 45 anys, després d’haver publicat  ‘Sin mirar atrás’, la seva autobiografia. A Icíar Bollaín li va semblar que hi havia una història cinematogràfica. Yuli, que és de fet el malnom familiar d’Acosta a la seva infantesa, era un nen amb unes grans dots naturals per a la dansa però no volia ser ballarí. Va ser el seu pare qui el va obligar a seguir aquest camí. Aquell nen s’acabaria convertint en un dels grans de la dansa, primer ballarí del The Royal Ballet. En paral·lel a la vida del protagonista, la cinta repassa els darrers 40 anys de la història de Cuba. Al film, Carlos Acosta s’interpreta a si mateix en la maduresa. El guionista Paul Laverty va guanyar el premi al millor guió a Sant Sebastià. Destaca que la coreògrafa de la pel·lícula és la catalana Maria Rovira.

Icíar Bollaín

Al setembre, la Filmoteca dedicarà una retrospectiva a Icíar Bollaín, directora de nou llargmetratges (vuit de ficció i un documental), entre els quals destaquen ‘Flores de otro mundo’ (1999), ‘Te doy mis ojos’ (2003, guanyadora de dos premis Goya al guió i la direcció) o ‘También la lluvia’. Però la realitzadora és també actriu de llarg recorregut, que ha treballat en més de vint títols a les ordres de realitzadors com Ken Loach, José Luis Borau o Victor Erice. Amb aquest darrer va debutar al film ‘El sur’, quan només tenia 15 anys.