La periodista Anna Punsoda n’ha tingut prou amb 142 pàgines per passar d’escriptora novell a escriptora premiada. I tot, amb ‘Els llits dels altres’, al seva primera novel·la, que s’ha alçat amb el premi Roc Boronat gràcies a una història punyent i a un estil sec i concís, on no sobra ni una paraula.

‘Els llits dels altres’

Amb una estructura d’episodis curts, com si fossin les escenes d’un film, Punsoda ens explica la història de la Claustre, una noia que arrossega un trauma d’infantesa que ha condicionat la seva vida i la seva manera de relacionar-se. L’anorèxia, el desencís respecte els pares, l’amor mal gestionat o l’abús sexual són alguns dels elements presents en aquest llibre que està aixecant molta polseguera en el panorama català.

Anna Punsoda ja tenia experiència com a editora d’un recull de poemes de Joan Maragall, i com a columnista i periodista cultural per a diversos mitjans, però fins ara, aquesta antiga vocal de l’Ateneu Barcelonès no havia publicat una novel·la. Amb aquest primer relat, que assegura que no és autobiogràfic tot i tenir l’edat de la protagonista i venir del mateix lloc, presenta les seves credencials com una de les noves veus de la literatura en català tot parlant-nos del silenci que impera a les cases i a les famílies que, en el fons, saben que tenen molt per solucionar.

Premi Roc Boronat

Amb el llibre ja a la venda i el premi a la butxaca, Anna Punsoda ja té idees per a una nova novel·la. Caldrà que seguim la seva carrera de ben a prop, perquè sentirem a parlar d’aquest nou nom de la nostra literatura.