fura-baus
Actors de La Fura dels Baus interpreten un fragment del retorn de 'Manes' a la Rambla de Santa Mònica. Dimarts 9 de juliol de 2019 (HORITZONTAL)

[ACN]
La Fura dels Baus recrearà del 17 al 21 de juliol al Museu Marítim de Barcelona el seu històric i impactant espectacle de teatre físic ‘Manes’ (1996). La companyia va recuperar el muntatge l’any passat i ja n’ha estat fent una gira tant per Catalunya com per Mallorca i França. Ara arriba a Barcelona en el context del Grec Festival, i com a part de la celebració dels 40 anys de la companyia. El seu director, Pere Tantiñá, ha dit que tenien ganes de reivindicar el “llenguatge furero” avui, i ha assenyalat la paradoxa que fa 25 anys podien fer coses més transgressores que avui, normalment “per raons de seguretat”. L’icònic grup teatral aprofitarà l’estada a Barcelona per estrenar una exposició commemorativa i gratuïta de tota la seva trajectòria.

‘Manes’ va ser el sisè espectacle de La Fura dels Baus, estrenat el juny de l’any 1996 en el festival d’El Ejido (Almeria). En aquell moment va revolucionar l’escena teatral pel concepte d’espectacle i per la manera com sacsejava els espectadors que hi assistien. A més, va ser el darrer muntatge de la companyia concebut sense aliats externs.

‘Manes’ va impactar per la manera com submergia l’espectador en la naturalesa animal, el concepte clau de l’espectacle. Amb l’habitual absència d’escenari i de sentit narratiu, l’espectacle volia fer reflexionar sobre elements com el sexe, el menjar, el naixement o la mort a través d’escenes de ritualitat (amb animals vius inclosos) i altres impactes, tot sempre ben a prop d’un públic que es barrejava amb els actors, en moviment constant. “Centrifugar cervells, remoure budells” era un dels leitmotivs del xou.

La recuperació de l’espectacle és la primera de la història de La Fura dels Baus i forma part de la celebració dels 40 anys de trajectòria de la companyia, quatre dècades durant les quals ha creat prop de mig miler de projectes artístics amb el seu llenguatge propi (espectacles teatrals, produccions operístiques, intervencions, peces audiovisuals i performances de tota mena) i amb aliats diversos.

Els seus sis directors s’han anat especialitzant en diferents formats i iniciatives, una de les claus que explica la prolífica trajectòria de creació d’espectacles sota la marca de La Fura. Els directors de la companyia són o han estat Pep Gatell, Carlus Padrissa, Àlex Ollé, Miki Espuma, Pere Tantiñá i Jürgen Müller.

Tantiñá ha dit que recrear ‘Manes’ és fer un homenatge al “llenguatge furero” propi de l’època més transgressora de la companyia (abans que cada un dels directors agafés el seu propi camí escènic). Aquest llenguatge, ha dit, es caracteritza per la proximitat dels actors amb el públic, la voluntat “d’apropar sensacions”, la llibertat de moviments d’actors i públic, i l’absència de solucions narratives i linealitat argumental. En el cas de ‘Manes’, per Tantiñá, és “un espectacle 100 % visceral en què tu pots escollir des d’on el veus”.

El director veu aquesta transgressió més difícil de posar en pràctica ara que fa 30 anys, paradoxalment. “Això és una de les coses que més ràbia em fa. En comptes d’haver obert portes a la creació, acabes en el pla d’evacuació”, ha ironitzat. Però si estem al Museu Marítim és perquè podem fer l’espectacle tal com és“, ha concedit amb agraïment.

40 anys d’espectacles

La celebració del 40è aniversari arriba a la companyia en un any ple —com gairebé sempre— de projectes i estrenes. La Fundació Èpica, una entitat sense ànim de lucre que vol oferir un espais d’aprenentatge multidisciplinari al voltant de les arts escèniques, en serà una de les novetats.
També es farà la “primera posada en escena” de la història de la caiguda del rei espanyol, pedra angular de la cultura del poble danès. L’estrena d’òperes com ‘Karl V’ al Bayerische Staatsoper de Munic o ‘Frankenstein’ a La Monnaie de Brussel·les i la continuació de la gira de ‘Carmina Burana’, entre d’altres, són els projectes en curs. A més, La Fura en presentarà a la tardor un “sobre la història” de la companyia. I se celebrarà una festa “familiar” a càrrec de la Fundació Èpica.