PERE TANTIÑÀ, La Fura dels Baus "El que intentarem, per putejar una mica l'Institut del Teatre, és treballar molts anys més fer molt més material i que ho puguin anar arxivant en aquestes carpetes tan maques."
El fons, que passa a formar part del Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques (MAE) de l’Institut, aplega documents des de l’any 1974, cinc anys abans del naixement de la companyia, i fins a 2009. L’arxiu, un patrimoni important de les arts escèniques de Catalunya, es divideix en quatre col·leccions – fotografies, vídeos, cartells i altres materials – i permet observar i analitzar el procés de creació dels espectacles. Entre els milers de documents, classificats en 4.385 registres, s’hi poden trobar versions de guions, esbossos dels dissenys d’escenografies, imatges dels espectacles i audiovisuals en formats de tota mena (Beta, VHS, U-Matic o Hi8).
Destaquen l’anomenat Informe dels 100 dies, que recull els esbossos previs a l’espectacle inaugural dels Jocs Olímpics de Barcelona l’any 1992, i els fullets que repartia la companyia per promocionar-se poc després de formar-se.
Un llegat per a les generacions del futur
Amb aquesta cessió La Fura vol procurar per a la conservació i la difusió de l’arxiu, que ja han avançat que s’anirà actualitzant i renovant constantment. La previsió és que els documents estiguin catalogats d’aquí a tres mesos perquè els puguin consultar l’alumnat i professorat de l’Institut del Teatre. Després, a partir de 2016 començaran les tasques de digitalització, que facilitaran la difusió a tots els ciutadans.
L’acord de cessió s’ha signat oficialment aquest dimarts entre Pere Tantiñá, un dels directors i fundadors de La Fura, i Salvador Esteve, president de la Diputació de Barcelona.