Manuela Carmena

serà l’encarregada de pronunciar el pregó de la Mercè 2019, que es farà el proper 20 de setembre al Saló de Cent de l’Ajuntament. Una invitació que, a través d’un tuit, ha qualificat d’un “immens honor”, a l’hora que ha recordat que Barcelona i Madrid seran “eternament germanes”. La que ha estat la darrera alcaldessa de Madrid ha respost així al missatge que li ha adreçat Ada Colau també a Twitter. Colau es mostra il·lusionada pel fet que Carmena hagi acceptat ser pregonera, i reivindica el llegat de diàleg entre les dues ciutats que ha impulsat la madrilenya.

Carmena ha estat alcaldessa de Madrid fins al 15 de juny passat i durant tot el mandat ha mantingut una estreta relació d’amistat i de col·laboració amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Totes dues, per exemple, van visitar el papa Francesc al Vaticà amb el director d’Open Arms, Oscar Camps.

Colau també va voler agrair en un tuit a Carmena la feina feta a l’Ajuntament de Madrid, justament quan es va saber que no repetiria al capdavant del consistori de la capital de l’estat. Per Colau ha estat “la millor alcaldessa” que han tingut els madrilenys.

Carmena visitarà Barcelona molt abans del dia del pregó. De fet, d’aquí a pocs dies, el 15 de juliol participarà a l’acte “Diálogos Civiles MAD&BCN” que organitzen dues entitats cíviques de les dues ciutats.

L’estada de Carmena a Barcelona

La relació de Manuela Carmena amb Barcelona, però, ve de lluny. El 1966, un any després de llicenciar-se en Dret, es va traslladar a la ciutat fugint de la repressió política de la dictadura franquista. Durant els anys que va estar a Catalunya va participar en la creació de l’entitat clandestina Dones Democràtiques, juntament amb Montserrat Roig i Mercè Olivares. Tres anys després va tornar a Madrid, on va desenvolupar la seva carrera judicial. L’any 1993 va ser triada jutgessa degana de la capital.