La soprano Alba Fernández Cano durant l'actuació musical de l'espectacle 'Nova Normalitat' de La Fura dels Baus al recine modernista de l'Hospital de Sant Pau

(ACN) L’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Enric Miralles treballen conjuntament en un programa d’actes per homenatjar l’arquitecte barceloní amb motiu dels 20 anys de la seva mort, el 3 de juliol. El regidor de Cultura, Joan Subirats, ha destacat que la proposta, que inclourà exposicions, conferències i tallers, vol projectar “les diferents facetes” d’Enric Miralles més enllà de l’arquitectura, i mostrar-lo també com a creador, dissenyador o professor. Segons Subirats, el detall de les propostes es donarà a conèixer més endavant, però s’està intentant poder-les ubicar en llocs de Barcelona significatius per ell.

Entre les obres més reconegudes que l’arquitecte Joan Miralles va projectar a la ciutat de Barcelona hi ha el Mercat de Santa Caterina, l’edifici de Gas Natural o les pèrgoles del passeig de la Nova Icària. A l’estranger, també destaca la Biblioteca Nacional del Japó, el Parlament d’Escòcia o l’Escola d’Arquitectura de Venècia.

El tret de sortida d’aquest reconeixement serà aquest divendres al festival Cruïlla amb l’espectacle que La Fura dels Baus ha projectat al Recinte Modernista de l’Hospital de Sant Pau. ‘Nova normalitat’ serà un record per als professionals de la salut que han estat al peu del canó durant la crisi sanitària pel coronavirus. L’òpera durarà una hora i comptarà amb quatre actors i els cantants i s’aprofitaran els 360 graus de l’espai. El director artístic de La Fura dels Baus, Carles Padrissa, ha assenyalat que l’espectacle vol ser “un modest homenatge a Miralles” i jugaran “amb l’espai de Domènech i Montaner, amb escenografies que no seran frontals”.

“L’homenatge que Barcelona li devia”

L’arquitecta que va treballar amb Miralles des de l’any 1991, Benedetta Tagliabue, i actualment cap de l’Estudi Miralles Tagliabue, serà comissària dels actes que es faran durant aquests mesos juntament amb l’arquitecte Joan Roig, també amic de Miralles. Tagliabue l’ha reivindicat no només com a arquitecte, sinó també com una persona “molt creativa i innovadora”.

Joan Roig ha celebrat que Barcelona finalment li reti un homenatge “degut”. També ha recordat que el seu amic tenia “interessos molt oberts”, i per això li sembla una bona proposta que les activitats que es programin es distribueixin per tota la ciutat, en espais com el Tinell, la Fundació Enric Miralles o el Disseny Hub.

Enric Miralles va néixer a Barcelona l’any 1955 i va estudiar arquitectura a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona i després a Nova York. L’arquitecte va morir el 3 de juliol de l’any 2000 a Sant Feliu de Codines a conseqüència d’un tumor cerebral i va ser enterrat al cementiri d’Igualada, que ell mateix va dissenyar als anys 80.