El Jamboree Jazz Club acull durant dos dies l’aniversari del segell barceloní Fresh Sound Records, creat per Jordi Pujol Baulenas el 1983. En realitat la celebració és doble, perquè s’escauen també tres dècades del naixement de Fresh Sound New Talent, un subsegell dedicat al talent emergent de l’escena jazzística. “Fresh Sound va néixer de la meva passió per editar enregistraments no publicats, inèdits, més que per fer reedicions”, explica Pujol.

Pel que fa a New Talent, tot i que va començar amb la idea d’editar treballs de músics de l’escena local, com Jorge Rossy, Lluís Vidal, Carme Canela i tants d’altres, també ha estat el segell en què han debutat artistes internacionals com Brad Mehldau o The Bad Plus. “És, com diuen els americans, estar en el lloc i el moment oportú. No he descobert res”, comenta amb modèstia.

Un col·loqui i dos concerts

La celebració ha inclòs, aquest divendres 26 al matí, un col·loqui amb Jordi Pujol a la sala Jamboree 3. Hi han assistit músics identificats amb el segell i alguns periodistes especialitzats en jazz —fins i tot de revistes internacionals com la francesa Jazz Magazine o la britànica Jazzwise.

La sala 1 acull dos concerts (26 i 27) amb músics de l’escena emergent de Londres, com el saxofonista Alex Merrit, el guitarrista Tom Ollendorf i el contrabaixista Conor Chaplin. En el primer concert, aquest divendres, també han pujat a l’escenari músics de l’escena barcelonina que han enregistrat a Fresh Sound New Talent, com Emilio Solla, Giulia Valle, Gorka Benítez i Andreu Pitarch.

Gorka Benítez i Giulia Valle

En el segon, aquest dissabte, els britànics tocaran plegats com a The Fresh Sound Ensemble, interpretant ‘Common Threats’, disc que Pujol va encarregar de coordinar a Alex Merrit i que es va enregistrar a principis d’any amb motiu del 30è aniversari de Fresh Sound New Talent.

Jordi Pujol acaba de fer 70 anys i no hem pogut evitar preguntar-li què passarà quan es jubili. “M’agradaria que algú proper, del meu entorn, continués amb la meva idea, que ha estat la de contemplar diverses escenes —la local, la dels Estats Units, la francesa i ara, fa poc, la britànica— i posar-les en contacte. Ja ho veurem. De moment no em penso jubilar”. Felicitats, Fresh Sound!!!