(ACN) L’actriu Carme Elías ha recollit la Medalla d’Or 2023 concedida per l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya. La junta directiva va reconèixer així la seva extensa trajectòria “en papers difícils i de molta bellesa” des dels anys 70 fins a l’actualitat, treballant en pel·lícules i directors de diverses generacions.

Carme Elias publica el llibre de memòries ‘Quan deixi de ser jo’
L’actriu va ser diagnosticada fa tres anys d’Alzheimer i amb el llibre vol visibilitzar i trencar tabús sobre la malaltia per ajudar tant als diagnosticats com als familiars

L’Acadèmia en destaca la fusió entre la direcció i interpretació, “essencial” en la carrera cinematogràfica, teatral i televisiva de Carme Elías, que “s’obre en canal quan se sent acompanyada” per cineastes com Francesc Bellmunt, Pere Portabella, Isabel Coixet, Fernando Fernán-Gómez, Pedro Almodóvar, Javier Fesser, Carlos Vermut o Claudia Pinto. Elías va anunciar el març del 2022 que té Alzheimer.

Una llarga trajectòria

Elías va debutar en el cinema amb ‘La orgía. Stico‘, ‘Demasiado joven para morir viejo’, ‘El rey pasmado’, ‘Puente de Varsovia’, ‘Los peores años de nuestra vida‘, ‘La flor de mi secreto’, ‘Pesadilla para un rico’, ‘Morir (o no)’, ‘El año del diluvio’, ‘Los aires difíciles’, ‘Planes para mañana’, ‘Camino‘ i ‘Quién té cantará’ conformen la filmografia de l’actriu, que culmina amb tres pel·lícules amb la firma de la directora veneçolana Claudia Pinto: ‘La distancia más larga’, ‘Las consecuencias’ i ‘Aquí, ahora‘, un documental sobre els 50 anys de carrera de la actriu barcelonina.