L’any 1997, el productor discogràfic de Fresh Sound Records, Jordi Pujol, va trobar al Mercat de Sant Antoni les cintes perdudes dels concerts que Louis Armstrong havia fet a Barcelona el 23 de desembre del 1955. Aquella va ser l’única vegada que el rei de jazz va actuar a Espanya. Jordi Pujol recordava com va ser la troballa en aquest capítol de ‘Va passar aquí’.

Una cinta de Big Bill Broonzy

Jordi Pujol explica que cada diumenge anava al Mercat de Sant Antoni a buscar material relacionat amb la música: llibres, discs, revistes, etc. Es trobava amb uns amics a la parada d’un uruguaià anomenat Pedro Aguerre on feien petar la xerrada. Aguerre li deixava una cantonada de la parada a un xicot anomenat Antonio, que venia postals, clauers, bolígrafs i coses semblants. Un dia, l’Antonio va cridar Pujol i li va dir: “Tinc unes cintes de jazz que te les guardo per a tu”. Les dues cintes en qüestió eren de Big Bill Broonzy, del primer concert de blues rural que es va fer a Barcelona, l’any 1953 al teatre Capsa.

Les cintes de Louis Armstrong

Diumenge següent, l’Antonio va aparèixer per la parada de l’uruguaià amb set cintes més per a Pujol, que li va pagar i se’n va anar a posar-les al reproductor del seu despatx.

Només sentir-ne la presentació, vaig dir: ‘Això és una troballa!’
Jordi Pujol, productor discogràfic de Fresh Sound Records

Efectivament, les cintes contenien la gravació dels concerts que Louis Armstrong havia fet a Barcelona el 23 de desembre del 1955. Trompetista i cantant, Armstrong és un dels músics més influents de la història del jazz, que es va popularitzar gràcies al seu estil i carisma.

El concert del 1955

El desembre del 1955 estava previst que Armstrong actués dos dies, el 22 i el 23, al Teatre Windsor Palace, a Barcelona. Armstrong hi havia d’arribar des d’Itàlia però els vols es van cancel·lar per la boira i els concerts del dia 22 es van suspendre. Quan va arribar, el 23, li van proposar fer tres concerts en un dia. I el rei del jazz va exclamar:

Be human, man!
Luis Armstrong, trompetista i cantant de jazz

Però, malgrat les reticències inicials, Armstrong va fer tres concerts en un dia. Això sí, enmig dels tres concerts es va menjar una bona paella. L’actuació d’una estrella mundial d’aquell ordre no era una cosa habitual a la Barcelona de l’època i la seva visita es va tractar com un esdeveniment de primer ordre.

Del Hot Club de Barcelona a l’Antonio

Els organitzadors del concert van ser els membres del Hot Club de Barcelona. Aquest club de jazz ja havia organitzat altres concerts d’aquest estil a Barcelona. El primer, el de Dizzy Gillespie, el 1953. Va ser justament un dels membres del Hot Club, en Joan Antoni Aranyó, la persona que va guardar les cintes d’Armstrong a casa seva. Quan Aranyó va morir, la família les va donar a un xicot que passava a recollir coses per les porteries per vendre-les, juntament amb altres objectes que ja no volien. Era l’Antonio.

Jordi Pujol de seguida va tenir la idea de publicar les cintes, sobretot perquè passats 50 anys, passaven a ser de domini públic. Es va posar en contacte amb els representants del llegat d’Armstrong als EUA i les cintes es van publicar en format CD.