Carme Garcia Padrosa, veïna del barri Gòtic, va dedicar-se durant més de 50 anys a la fotografia. Nascuda a començaments del segle passat i amb la Guerra Civil pel mig, no ho va tenir gens fàcil. De fet, per continuar amb aquesta passió, es presentava a concursos nacionals i internacionals, i amb els recursos que obtenia quan guanyava adquiria material i maquinària nous. Abans de morir, el 2015, va deixar tot el seu fons fotogràfic, format per 9.093 instantànies, a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

La vida dels terrats

“Carme Garcia. Des del terrat” és una selecció de les moltes instantànies que aquesta veïna del Gòtic va fer en vida. L’exposició, que es pot visitar al Centre Cívic Pati Llimona, posa de relleu la passió que Garcia sentia per la fotografia, una activitat que va desenvolupar malgrat tot els impediments amb què es va trobar.

Imatge de la nevada de Barcelona el 1962. La vida que s’amaga a sobre dels terrats va captivar Carme Garcia

La mostra la formen una trentena de fotografies que han estat escollides per la historiadora i curadora Isabel Segura. La selecció l’ha feta per ensenyar “la Barcelona que interessava a la Carme. Una Barcelona que moltes vegades no es veia, la que passava a dalt dels terrats”.

Hi ha dones que en ple franquisme fan tot el que poden per dedicar-se al que els agrada
Isabel Segura, historiadora i curadora exposició 

Els mercats, llocs de trobada

Garcia va convertir el terrat de casa seva en mirador i estudi fotogràfic. “Als anys 50 es deixa captivar per tota la vida que s’amaga als terrats”, explica Segura.

També va utilitzar el terrat d’altres veïns per immortalitzar tant el que passava fora com a dins d’aquestes cases. Posteriorment va baixar als carrers, va retratar persones i llocs de vida, amb una atenció especial als mercats.

Carme Garcia s’interessava per la vida que hi havia als mercats

“Carme Garcia. Des del terrat” es pot veure a la Sala Ruïnes del Centre Cívic Pati Llimona fins al 30 d’abril.