La façana de la Casa Batlló torna a lluir després de cinc mesos tapada amb una bastida, i tres de minuciosos treballs de restauració. Les obres han permès recuperar la cara original de l’edifici, la que tenia el 1906, quan Gaudí la va acabar.

Amb els anys alguns elements s’havien anat transformant “per diferents intervencions i pel pas del temps”, de manera que ha calgut fer unes tasques “amb un caràcter gairebé arqueològic“, ha explicat el director tècnic del monument, Joan Olona. “Hem anat traient capes fins a trobar els estrats originals: els colors originals, els materials originals…”. Per fer-ho, ha calgut una feina prèvia de documentació.

Especialistes de set gremis

La façana està integrada per cinc materials diferents (pedra, ferro, ceràmica, vidre i fusta), i això explica part de la complexitat de les tasques de restauració perquè cadascun requereix un treball específic. Hi han treballat professionals de set gremis diferents, entre els quals fusters, vidriers, ceramistes o especialistes en pedra. El director d’obres de la casa, Xavier Villanueva, destaca el canvi que s’ha vist en el color. “Abans era un cromatisme generalitzat de molts colors a tota la façana”, ara, en canvi “han agafat un ordre i un sentit, es poden llegir diferent”.

Un vídeo mostra com han estat els treballs.

Una nova manera de veure la façana

Durant el temps que han durat les obres, més de 25.000 persones han tingut l’oportunitat de veure de prop les obres a través de l”skywalk’, un passeig pel cim de la façana. Ara, un cop recuperada, la Casa Batlló ofereix visitar la façana mitjançant un àudio gratuït per descobrir com s’ha fet la restauració. El visitant hi podrà accedir, prèvia sol·licitud, a través del telèfon mòbil, a partir de dijous.

La primera restauració de la façana es va fer l’any 2001, pocs anys abans de ser declarada Patrimoni Mundial de la Unesco. En aquella ocasió, els treballs es van focalitzar en la seguretat.