La Filmoteca de Catalunya exposa “David Lynch. Somnis: Homenatge a Fellini”. La mostra és una activitat complementària del cicle que es va fer, Amarcord Fellini, amb el qual celebrava el centenari del naixement del cineasta italià. L’exposició és encara activa (i gratuïta) i s’hi poden veure 12 litografies de David Lynch inspirades en l’escena final de ‘Fellini 8 1/2’, una de les pel·lícules emblemàtiques del seu admirat Federico Fellini. La mostra es complementa amb una dotzena de dibuixos originals del mateix Fellini.

La mostra és una coproducció de Creative Stage en col·laboració amb la Fellini Foundation for Cinema. Aquesta fundació, situada a la ciutat suïssa de Sion, té nombrosa documentació del cineasta italià i dels seus rodatges, perquè el seu ajudant de direcció va ser, durant un temps, el suís Gerald Morin.

Lynch i Fellini

L’admiració de David Lynch pel director de ‘La dolce vita’ és de sobres coneguda. En la filmografia de tots dos hi ha un component oníric evident. Però, a més, a Fellini li interessaven les belles arts tant com a David Lynch. L’italià feia nombrosos esbossos i dibuixos quan planificava un film. Lynch, i això potser és menys conegut, conrea la fotografia i també la pintura.

El nord-americà va descobrir a París el taller de litografia Idem, on havien treballat Picasso o Matisse. Se’n va enamorar i allà va crear, intermitentment, nombroses litografies de caire personal. Només va fer una sèrie inspirada en un altre artista, la que es pot veure a la Filmoteca. 12 litografies que són un homenatge a la pel·lícula ‘Fellini 8 1/2’, una de les predilectes de Lynch. La mostra es complementa amb dibuixos originals de Fellini seleccionats pel mateix Lynch a partir del fons de l’esmentada fundació suïssa.

Els actes d’homenatge de la Filmoteca compten amb la col·laboració de la Cineteca Nazionale italiana, com a part de la celebració Fellini 100, promoguda pel Ministeri de Cultura Italià, el consolat italià i l’Istituto Italiano di Cultura a Barcelona.