Foto: Pérez de Rozas (AFB)

L’actor Kirk Douglas, mort aquest dimecres als 103 anys, té un lligam amb la ciutat de Barcelona. El 1970 va venir per participar en el rodatge de la pel·lícula ‘La luz del fin del mundo’. Com a testimoni gràfic hi ha una fotografia de l’actor -dipositada a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona- a l’exterior de l’aeroport del Prat acompanyat d’un dels seus fills. Douglas va venir a la ciutat per interpretar el paper secundari Das Mortes.

Kirk Douglas, que veritablement es deia Issur Danielovitch Demsky, va protagonitzar prop d’un centenar de pel·lícules, entre les quals grans clàssics com ‘Espartac’ i ‘Camins de glòria’,  de Stanley Kubrick, ‘Cautivos del mal’, de Vincente Minnelli o ‘El gran carnaval’, de Billy Wilder. Va estar nominat tres vegades al premi Oscar a millor actor, però no va ser fins el 1996 que en va recollir un d’honorífic en reconeixement a la prolífica carrera.

Pare de quatre fills, la seva última aparició a la gran pantalla va ser a ‘Illusion’, de Michael Goorjian, l’any 2005. A banda del cinema també és autor de l’obra ‘My stroke of Luck’, en què relata la seva vida i el vessament cerebral que va patir el 1996 i que li impedia parlar. Membre del Partit Demòcrata i un gran filantrop, va ser reconegut amb la medalla presidencial de la llibertat que concedeix el president dels Estats Units (1981), la Legió d’Honor francesa (1990) o l’Ós d’or honorífic del Festival de Cinema de Berlín (2001), entre d’altres distincions.