Segurament, el nom de Javier Morales Medina no sonarà a quasi bé ningú, per molt interessat que estigui en el periodisme, en la cooperació internacional o en el continent africà. En canvi, si us diem que parlem del barceloní Xavier Aldekoa, la cosa ja canvia. Llicenciat en Periodisme per l’Autònoma, amb poc més de 20 anys es va enamorar de l’Àfrica, de la seva complexitat, dels seus paisatges, de la seva gent i de la seva cultura. I gràcies a aquest amor, que ha convertit en la seva feina, abans de tenir els 40 ja és un dels nostres corresponsals més reputats al sud del Mediterrani, autor de documentals i de llibres com ‘Océano África’ o ‘Hijos del Nilo’. Ara, el Xavier, entre viatge i viatge, fa una escala per parlar-nos d”Indestructibles’ i nosaltres el rebem al nostre sofà, sabent que amb ell, l”Àrtic’ és més a prop de l’Àfrica.

 

Els indestructibles de Xavier Aldekoa

A ‘Indestructibles’, Xavier Aldekoa ens presenta una galeria de retrats de l’Àfrica que no surt a les notícies. Homes, dones i, sobretot, nens i nenes que pateixen les desigualtats i la violència d’un continent castigat, però que també somien, riuen, lluiten i són capaços de tirar endavant i buscar un futur millor. Al seu llibre, Aldekoa ens parla dels infants que volen anar a l’escola, dels que fugen del terror de la guerrilla de Boko Haram, de les dones que estan empresonades per un règim masclista, dels que han plantat cara al virus d’Ebola o dels que, amb el seu dia a dia, trenquen amb tots els tòpics que els blancs tenim sobre l’Àfrica. I tots ells són indestructibles perquè, per sobre de totes les seves penúries, sobresurt la seva voluntat i la seva veu, plasmada en aquest nou treball de Xavier Aldekoa.

Un peu a l’Àfrica i un a Barcelona

Xavier Aldekoa va començar a treballar de periodista a l’Àfrica amb poc més de 20 anys, i la seva feina el va dur a viure uns anys a Johannesburg. Aquells temps ja han passat, la seva residència i la seva família són ara a Barcelona, però aquest periodista inquiet i compromès continua viatjant a l’Àfrica per explicar-nos com és la realitat de la seva gent. Amb aquest mateix esperit, Aldekoa és soci fundador de la revista ‘5W’ i ara ha engegat el projecte ‘Indestructibles’, que a més del llibre disposarà de documentals, una novel·la gràfica, tallers, exposicions i un web.

Indestructibles