Fins al 14 de maig conviuran al centre KBr Fundació Mapfre les exposicions de dues dones amb alguna cosa en comú com a fotògrafes. Ilse Bing (Frankfurt, 1899-Nova York, 1998) tenia predilecció per la fotografia urbana i social, i aquest tipus d’imatges configuren la mostra “Image cities”, d’Anastasia Samoylova (Moscou, 1984).

La retrospectiva dedicada a Ilse Bing, comissariada per Juan Vicente Aliaga, exposa 190 fotografies en 10 seccions, que fan un recorregut cronològic i temàtic per la trajectòria de l’artista. Bing va iniciar-se com a fotògrafa a Frankfurt als anys 20, però va exercir sobretot a París i Nova York, on va arribar fugint del nazisme el 1941.

La seva obra està influïda per Das Neue Sehen (la Nova Visió), per la Bauhaus, per André Kertész, així com pel surrealisme de Man Ray. “Però no hi ha un corrent artístic que la defineixi”, explica el comissari. Va fer sobretot fotografia urbana i social, però també de moda, natura i retrat.

Les ciutats, fetes imatge, per Samoylova

Més petita, l’exposició “Image cities” és una selecció d’una cinquantena de fotografies d’Anastasia Samoylova. Fotografies fetes a diverses ciutats que semblen collages, però són exposicions úniques. Un estudi singular sobre com s’integren les imatges, sobretot publicitàries, en l’entorn urbà.

“La idea és mostrar que la majoria d’edificis comencen sent representacions arquitectòniques”. Tanmateix, no totes les fotografies es basen en aquest diàleg. En algunes, les imatges són intervencions comunitàries en l’entorn urbà, cas d’un parell de fetes a Barcelona.

El projecte, que ha pogut tirar endavant gràcies a una beca, va començar a Moscou i Nova York a principis de l’estiu del 2021, s’ha anat fent en 15 ciutats més. Anastasia Samoylova viu actualment a Miami i li acaba de ser concedida la nacionalitat nord-americana. “No podria fer el que faig a Moscou ara mateix. Allà tot és propaganda”, afirma.