Genie Espinosa, il·lustradora, al Plaça Tísner

Genie Espinosa Badia és una de les il·lustradores i autores de còmic amb més projecció de casa nostra. Juntament amb nou creadores més, comparteix l’exposició “Constel·lació gràfica” del CCCB, que es va inaugurar el desembre passat i es pot veure fins al 14 de maig.

L’obra de Genie Espinosa es caracteritza per trencar tots els estereotips i limitacions que suposa la normativitat. És una manera, explica Espinosa al ‘Plaça Tísner‘, d’homenatjar la seva jo adolescent que no trobava referents. “Amb la meva feina estic intentant crear un espai més gran per a totes les dones, de totes les formes, que sigui tot inclusiu, que ocupin un espai que jo crec que es mereixen”.

Fer lloc a la diferència

La primera novel·la gràfica d’Espinosa, ‘Hoops‘ (2021), està protagonitzada per tres adolescents d’extraradi que, de cop i volta i després d’un viatge interdimensional, apareixen en un món totalment diferent del seu. Les protagonistes, que no són físicament hegemòniques, “s’accepten amb les seves propietats”. Per la il·lustradora, la inclusivitat és molt important. “Cuido que no hi hagi personatges amb un estàndard de bellesa canònic. El que et fa diferent és bo i súper poderós“.

L’ús de colors d’Espinosa també suposa un trencament. A ‘Hoops’ els fa servir per diferenciar entre mons, i recurrentment a la seva obra li permeten “obrir-se a la fantasia”. Jugar amb els colors i oferir protagonistes amb la pell vermella o cabells verds li permet “trencar amb la representació de com són les coses que realment existeixen”.

Genie Espinosa afirma que és “un 90 % il·lustradora i un 10 % autora de còmics“. Així i tot, ja està treballant en la seva pròxima novel·la il·lustrada. Es publicarà a finals d’any, es titula ‘El tauró blanc‘ i narra el viatge interior d’una jove que s’enfronta al passat familiar.

L’entrevista sencera al ‘Plaça Tísner’