Oswald Aulèstia Bach, considerat un dels millors falsificadors d’art del món, ha volgut deixar aquesta fama enrere a Plaça Tísner. Per el pintor, totes aquestes etiquetes són per fer bons titulars, però ha recordat que ell només ha complert presó per usurpació de la propietat intel·lectual, “com els venedors al carrer de productes de marca”.

L’artista català ha estat perseguit durant anys per la justícia dels Estats Units per ser una de les figures centrals de la denominada operació Artista, una investigació de l’FBI, els Mossos d’Esquadra i els Carabinieri per empresonar els responsables d’una de les trames de falsificacions d’art més gran de les darreres dècades. Però s’ha defensat: “Si haguessin tingut proves, no estaria aquí”.

Un documental i un llibre

Ara, Oswald Aulèstia està d’actualitat per un llibre i un documental sobre la seva vida. La pel·lícula, dirigida per Kike Maíllo, ha estat nominada als Premis Goya 2023. Pel pintor, però, “es tracta d’un documental ficcionat que el director ha construït segons la seva visió“. De fet, en un moment de l’entrevista, Oswald ha arribat a recomanar: “No us heu de creure res“.

En el cas del llibre ‘El falsificador‘, escrit per ell mateix amb Neus Casablanca, comença just quan acaba de passar nou mesos a una presó estatal dels Estats Units. Una experiència que sorprenentment considera que va ser de “bona sort“. Segons Oswald, a dins de la presó es va “començar a conèixer a ell mateix i a ser algú millor“.

I també va ser quan va començar a escriure: “Escrivia a les pàgines de la bíblia que et donen quan hi entres, fins que es van acabar les pàgines”. Després va escriure cartes a qui en aquell moment era la seva parella, Neus Casablanca. Tot aquest material es pot considerar l’embrió del llibre que ara presenta. I un cop més, preguntat per si tot el que explica és veritat, surt l’Oswald més enigmàtic: “La veritat no ven”.

L’entrevista sencera al ‘Plaça Tísner’